Büntető bírák részére szerveztek képzést a Nyíregyházi Törvényszéken

Dr. Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék bírája ismertette a 2018. január 1-től alkalmazandó elektronikus kapcsolattartás szabályait az E-ügyintézési törvény alapján. Prezentációjában hangsúlyozta a 2018. július 1-től hatályba lépő új Büntetőeljárási törvény vonatkozásában az elektronikus kapcsolattartás jelentőségét. Kiemelte, hogy az Országos Bírósági Hivatal, az ügyészség, az államigazgatási szervek és a bíróságok számára kötelező ezen eljárási forma bevezetése.

Emellett a bíróság, az ügyészség, a nyomozó hatóság és a közfeladatot ellátó szervek egymással is elektronikus úton tartják a kapcsolatot.

A jelenlévő büntető bírák felvetették aggályaikat a bevezetendő eljárás gördülékenységével kapcsolatosan.
Dr. Herczku Zsolt, törvényszéki bíró, polgári ügyszakban kijelölt kapcsolattartó általános tájékoztatást adott az elektronikus ügykezelés szükségességéről, jogi és informatikai hátteréről, a 2016. július 1-től polgári ügyszakban kötelező e-ügyintézés tapasztalatairól. Kifejtette, hogy a másfél éves gyakorlati tapasztalat a tudásmegosztás során kellő alapot adhat ahhoz, hogy a büntető ügyszakban is zökkenőmentesen kerüljön bevezetésre az új kapcsolattartási forma.