Bűnmegelőzés télen

Télen, a karácsonyi ünnepek előtt sokan kihasználják az időt arra, hogy ismerőseikkel, barátaikkal egy pohár forralt bor társaságában kellemes perceket töltsenek el a zsúfolt forgatagban. Több ember fordul meg az év vége felé a bevásárlóközpontokban, a vasúti- és buszmegállókban, valamint a piacokon. Ezek a helyek a fokozott rendőri jelenlét ellenére is vonzzák a mások értékeire vadászó bűnelkövetőket. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ilyenkor felhívják az emberek figyelmét arra, hogy fordítsanak fokozott figyelmet értékeik megőrzésére. A tapasztalatok azt támasztják alá, hogy a zseblopásokat zsúfolt helyeken, az utcákon, a tömegközlekedési eszközökön, a piacokon és a bevásárlóközpontokban követik el a leggyakrabban. A rendőrség munkatársai azt javasolják, a pénztárcákat, az értéktárgyakat, a telefonokat és az iratokat soha ne tegyék táskájuk vagy bevásárlókosaruk tetejére, hanem azokat minden esetben belső zsebben, vagy bezárt táskában, esetleg felcsatolt övtáskában hordják. Fontos arra is odafigyelni, főleg fizetéskor, hogy a pénztáraknál illetéktelenek ne lássák, kinél mennyi pénz van, és milyen PIN-kóddal használja bankkártyáját. A megelőző tanácsok mellett a rendőrség munkatársai fokozott jelenlétükkel is a lakosság biztonságát szolgálják.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a Nyíregyházi Televízió Híradójának elmondta, az év végi ünnepek közeledtével a rendőrség kiemelt figyelmet fordít azokra a helyekre, ahol sok ember fordul meg. Az egyenruhás rendőrök tájékoztatással is segítik az állampolgárokat, mellettük pedig civilruhás nyomozók is járőröznek a közterületeken, figyelnek arra, hogy a zsebtolvajok áldozatává senki ne váljon.
A rendőrség munkatársai felhívják a tömegközlekedési eszközön utazók figyelmét, táskájukat szorítsák testükhöz és semmiképpen ne tegyék hátukra, vagy a lábuk mellé. Az autókkal érdemes biztonságos, jól látható, megvilágított parkolókban megállni, és minden esetben figyelmet kell fordítani arra, hogy az utastérben ne maradjon értéktárgy. Az indítókulcsot olyan biztonságos helyen kell tartani, hogy ahhoz illetéktelenek ne jussanak hozzá. Amennyiben az óvintézkedések ellenére mégis feltörték valakinek az autóját, ne nyúljon semmihez, hiszen a rendőrség vizsgálja a gépkocsit és annak környezetét. A rendőrség dolgozói azt javasolják, amennyiben valakit a járőrök jelenléte mellett is megloptak, és ezt észlelték, ne szálljanak szembe az elkövetővel, hanem – ha lehetőségük van – távolról kövessék és közben hívjanak rendőri segítséget a 107-es vagy a 112-es segélyhívók valamelyikén.

M.E.