Bűnmegelőzés diákokkal – Elindult a Tourist Police szolgálat Sóstón
Fotó: Szarka Lajos

A diákok közösségi szolgálatának bevezetése esztendejében, 2014-ben indult a Tourist Police biztonsági szolgálat. Idén is közel 100 középiskolás társul a hivatásos rendőrökhöz, hogy segítse Sóstón a turistákat a közlekedésben és a biztonságos fürdőzésben.

 

Állatpark – Tófürdő – Strand – Múzeumfalu. Ez egy másfél órás kör, amit naponta többször megtesznek Sóstón a szolgálatot teljesítő hivatásos rendőrök, diákok kíséretében. Délelőtt és délután is 3-3 fiatal áll a vendégek rendelkezésére. Ők tájékoztatják, védik és figyelmeztetik a feledékeny nyaralókat. A központ Sóstó szívében, a Tourinform Iroda.

„Itt mindenki jól jár. Jól jár a rendőrség, hiszen végzi azt a tevékenységet, amely a feladata, gyerekek bevonásával. Jól járnak a gyerekek, hiszen ők közösségi szolgálatot kell, hogy ellássanak ebben az időszakban, úgyhogy ezt tudják teljesíteni. Jól jár a lakosság is, az itt fürdőzők, az ide látogatók, hiszen hasznos tanácsokat kapnak, gyakorlatilag itt minden érdek találkozik. Az eddigi visszajelzések alapján abszolút pozitív, tehát a lakosság örül ennek a kezdeményezésnek, és a gyerekek is nagyon örülnek, hogy ezt a szolgálatot tudják teljesíteni itt, Nyíregyházán” – nyilatkozta dr. Kovács Attila rendőr alezredes, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

A fiatalok vagy családi mintát követve választják a rendőrséget a közösségi szolgálathoz, de akár egyéni ambíciók szerint is ide kerülhetnek, mint a Borsodból érkezett diáklány, Kövér Lili, aki Rendészeti Szakközépiskolában tanul.

„Az unokatestvérem által tetszett meg ez az egész, a rendőri szakma. Szeretek másokon segíteni, meg ilyen apróságok miatt.”

A belvárosban is megfordulhatnak a fiatalok, de a legfőbb cél, hogy a frekventált idegenforgalom helyszínén legyenek jelen. Hatnyelvű tájékoztató füzet áll az érdeklődők rendelkezésére, és térképek, látnivalók gyűjteménye a Víztoronyban működő Tourinform Irodában. Az elmúlt évek tapasztalatait a program ötletgazdája, Gurbán Csaba r. százados, kiemelt főnyomozó így összegezte: „Nekünk nagyon fontos, hogy a jelenlétünkkel adunk biztonságot az ide látogató turistáknak, és ilyenkor természetesen adódnak olyan dolgok, amikben szükséges a rendőri intézkedés. Előfordult, hogy közlekedési balesetben intézkedtünk. Előfordult, hogy nyitott gépjárművek tulajdonosait kerestük meg, akár nyilvántartón keresztül telefonon, akár hangosbemondón értesítve a tulajdonost. És olyan is volt, amikor zseblopásban is tudtunk segítséget nyújtani, hogy kollegák azonnal legyenek itt, a helyszínen.”

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának szakemberei irányításával két hónapon át, augusztus végéig segédkeznek középiskolás fiatalok Nyíregyházán, jellemzően a kiemelt turisztikai övezetben, Sóstón, hogy biztonságos környezetben pihenjenek, nyaraljanak vendégeink és a városlakók.