Bűnmegelőzés a szépkorúak védelme érdekében – Folyamatosan tartanak előadásokat!

Bűnmegelőzés a szépkorúak védelme érdekében – Folyamatosan tartanak előadásokat!
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei a megyében működő nyugdíjas egyesületekben folyamatosan tartanak előadásokat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége 2019. március 28-án évértékelő ülést tartott, melyen részt vett a megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője is. Dr. Kovács Attila r. alezredes előadásában beszámolt az elmúlt évben a szépkorúak sérelmére elkövetett leggyakoribb bűncselekményekről és a főkapitányság munkatársainak prevenciós tevékenységéről. Hangsúlyozta, hogy az időskorúak védelme prioritás a főkapitányság számára, ennek érdekében a szakemberek folyamatos megelőző tevékenységet végeznek. Kiemelte, hogy a megye részt vesz öt másik megyével - Hajdú-Bihar, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Bács-Kiskun megye - a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott „Pusztán Hatan - Újratöltve” elnevezésű pályázatban, mely elsődlegesen a kistelepüléseken élő szépkorú embereket szóltja meg. Az úgynevezett „unokázós” csalások megelőzése érdekében pedig a bűnmegelőzési szakemberek a megyében működő nyugdíjas egyesületekben folyamatosan tartanak előadásokat.

Bővebben az „unokázós” csalásról:

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más közeli hozzátartozó nevében hívják fel telefonon és különböző indokkal kérnek pénzt. Előfordulhat, hogy az elkövető adja ki magát az unokának, vagy más hozzátartozónak, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát, kérjenek visszahívást és addig hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése és meggyőzése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek tényleg a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget, hívják a 112-es segélyhívót!

Ne feledjék továbbá, hogy idegeneknek soha ne nyissanak ajtót és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt! Gyanús idegenek látogatása esetén lehetőség szerint jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát.

 

Forrás: police.hu