Bukósisak és szimulátor az iskolákban

Motoros szimulátorokat használtak a Móra Ferenc iskola diákjai. A budapesti székhelyű Safety Hungary Vezetéstechnikai Központ oktatói hozták magukkal, és három napig a nyíregyházi általános és középiskolákban tartanak előadásokat, illetve adnak közlekedési tanácsokat.

Rendszeresen kapunk felkéréseket, hogy tartsunk előadásokat, képzéseket gyerekeknek. Itt nemcsak a motorozással foglalkozunk, hanem a kerékpáros és gyalogos közlekedéssel is. A tapasztalatok szerint vannak hiányosságok, a KRESZ-oktatás háttérbe szorult, néha még a tanárok sem töltik ki helyesen a tesztet – mondta Szabó Ákos, a Safety Hungary instruktora.

A szakemberek az osztályoknak arról is beszéltek, kerékpáron, illetve segédmotorkerékpáron milyen ruhát kell viselni, hogy baleset esetén ne szenvedjünk súlyos sérüléseket. Egy félbevágott bukósisakot is magukkal hoztak, hogy a gyerekek láthassák, ütközés esetén hogyan védi meg a fejet, és miért fontos a viselése. De különböző protektorokat is felpróbálhattak a tanulók. A Safety Hungary oktatói nem először jártak Nyíregyházán. Tavasztól első vidéki bázisként a szabolcsi megyeszékhelyen is van motoros vezetéstechnikai képzés.

Volt olyan év, hogy senki nem szenvedett a megyében halálos balesetet, idén viszont többen is elhunytak. Ezért is lenne fontos, hogy minél többen részt vegyenek a vezetéstechnikai képzésen, melyeket tavasszal tovább folytatunk – mondta Szász Károly, az Óriáskerék Motoros Egyesület elnöke.

Azokban az országokban, ahol bevezették a vezetéstechnikai képzést, 30 százalékkal csökkent a halálos motorbalesetek száma. Magyarországon nem kötelező, de a tapasztalatok szerint, aki részt vett ilyen kétnapos tréningen, azok közül eddig senki nem vesztette életét.

Dankó László