Búcsúzik a tél

Bár még téli módban üzemel a nyíregyházi botanikus kert, a tavasz hírnökeinek megjelenése mutatja, itt a kikelet.

 

Téltemető temeti a telet

 

– A téltemető már közel két hete virágzik, kibújt a piros lóhunyor is. Cserjék közül virágzik a kikeleti bangita és a téli jázmin – mondta Csabai Judit, a Tuzson János Botanikus Kert vezetője.


További képekért kattintson a fotóra!

Nyiladozik a tavasz szimbólumaként emlegetett hóvirág is. Mivel természetvédelmi szempontból jelentős növényfajnak számít, így megóvása érdekében védetté nyilvánították. A növény leszakítása szálanként 10 ezer forintos büntetést von maga után. A hóvirághoz nagyon hasonló tőzike is védett, nem ajánlatos letépni.

 

Első felvonás

 

A gyönyörű tavaszi növények virágzása még csak az első felvonás a tavaszi műsorkínálatban. Már kint vannak a nárcisz levelei, s ha az idő is kegyes gyönyörű sárga virágaival, hamarosan beborítja az erdő alját, örömteli pillanatokat szerezve a kert látogatóinak. Még néhány hét és kinyílnak a tulipánok, de várja a virágot szeretőket a botanikus kert 167 különböző fajt számláló íriszgyűjteménye is. A növények virágzását egyébként a hőösszeg határozza meg, ami az időjárás függvénye, az előrejelzések szerint, ha húsvétra nem is, de áprilisra színpompás virágokkal várja majd a látogatókat a Tuzson János Botanikus Kert.

 

Tavaszi násztánc

 

A jó idő, úgy tűnik, az állatvilágra is hatással van, a kert páváit mindenesetre násztáncra ihlette.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)