Búcsút inthetnek a földutaknak Kistelekiszőlőben... Ha az ott élők is akarják!

 A Kistelekiszõlõben élõkkel már 2006 óta egyeztet az önkormányzat annak érdekében, hogy a földutakat – ebben a városrészben 25 van – minél hamarabb szilárd aszfaltburkolattal váltsák fel. Mivel azonban az utcáknál nem áll rendelkezésre a szilárd útburkolat kiépítéséhez szükséges minimum 6 méter szélesség (egyirányú forgalmi renddel), illetve 7 méter szélesség (kétirányú forgalmi renddel), ezért a végleges a szilárd burkolatú aszfaltút építéséhez elkerülhetetlen az ingatlanok szabályozása. Ebben azonban a lakók pozitív hozzáállására van szükség.

Az ott élők fele már lemondott

Pató István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály osztályvezetõje arról tájékoztatta szerkesztõségünket, hogy az ingatlanok szabályozása már 2006 környékén megkezdõdött, amikor elindította a város a szennyvízprojektjét (a csatorna kiépítéséhez nem volt megfelelõ nyomvonal).

– Már akkor elindult a kommunikáció az ott élõkkel, hogy próbáljunk minél több területet rendezni, vagyis a szabályozási tervben rögzítettek szerint kialakítani. Ennek az lett az eredménye, hogy mintegy 600 ingatlantulajdonos lemondott – a város javára – a szabályozási szélességhez szükséges területrõl. Mindezt tették annak érdekében, hogy a szennyvízcsatorna ki tudjon épülni és a jövõben az útépítésnek is legyen lehetõsége. Az utcák 60 százalékánál eredményt értünk el, õk lemondtak, de a maradék ingatlanok esetében szorgalmi jogot kellett bejegyeztetnie a városnak. A szennyvízcsatorna így megépíthetõ volt, de út esetében ez már nem lehetséges.

Meghatározott szélességgel

– Utat építeni szorgalmi joggal nem lehet, ehhez mindenképpen kell az, hogy az ott élõk lemondjanak a szabályozási szélességhez szükséges területrõl. Az utcák szabályozási szélessége változó, a jelenleg érvényben lévõ településszerkezeti terv szerint 12–18 méter. Egyirányú forgalmi rend esetében 6 méter szélességre van szükség (3 méter széles út, plusz kétszer 1,5 méter széles padka), kétirányú forgalmi rend esetében pedig hétre (4 méter széles burkolat, kétszer 1,5 méter széles padka). Pedig mindezzel az ingatlanok értéke is nõ a tapasztalatok szerint.

Pedig most van forrás

– Nyíregyháza egyik legelmaradottabb térsége aszfalt­utak tekintetében Kistelekiszõlõ, ugyanis itt 25 földút található – errõl már Mussó László, a térség önkormányzati képviselõje beszélt.

– Mi már több éve próbálkozunk azzal, hogy ezeken a területeken megépülhessen a szilárd útburkolat, de elkerülhetetlen ehhez az ingatlanok szabályozása. Folyamatosan azt hangsúlyozom a fogadóóráimon is, hogy amennyiben van lakossági összefogás és hajlandóság arra, hogy az ingatlantulajdonosok átadják a szabályozási szélességnek megfelelõ területeket, az önkormányzat megépíti az aszfaltutat. Jelenleg olyan helyzetben van az önkormányzat, hogy saját erõbõl is tud fejleszteni, rendelkezésre áll útépítésre a forrás, amit többek között Kistelekiszõlõ fejlesztésére szeretnénk fordítani.

Már csak rajtuk múlik

– Tavaly megindult egy kezdeményezés a Gömb utcában, ott már 6-7 tulajdonos kivételével mindenki lemondott és átadta az útépítéshez szükséges területet az önkormányzatnak. Itt folynak a szerzõdéskötések. Ezt követõen elkezdte a Füredi, a Hegedû, majd a Tövis utca is. Az önkormányzat megelõlegezi a bizalmat az útépítéshez, és elkészítteti az útépítéshez szükséges terveket, ezt követõen már a lakókon múlik, hogy elkészül-e az út, vagy sem. A Fillér utca is megkeresett levélben, de fogadóórámra nem jött el a levél írója, hogy felvállalja az utca szervezését. A Szerén utcában is megindult valami, ott 800 méter hosszú utcáról lenne szó, de jelen pillanatban az önkormányzat ott csak 2 telektulajdonnal rendelkezik. Nem lesz egyszerû az út kiépítéséhez szükséges területet biztosítani.

Akár már a jövő évben

Az önkormányzat jelenleg hét utat terveztet, de nyolcnak tartanak lakossági fórumot, mert szerencsére, egyre több helyen indul meg a kezdeményezés. Mussó László kiemelte, amennyiben a lakosság is pozitívan áll az aszfaltút építéséhez, már akár a jövõ évben megkezdõdhetnek a munkák.

(Szerző: Bruszel Dóra)

Lakossági fórumok idõpontjai

Utca                                                                                 Idõpont                                                                    Helyszín
Korong, Meggyfa, Gálya                               2018. 03. 28. 18.00 óra                                Nyh., Koszorú utca 10., tornaterem
Füredi, Gömb, Hegedû                                  2018. 03. 26. 18.00 óra                                 Nyh., Koszorú utca 10., tornaterem
Tövis, Matróz                                                2018. 03. 29. 18.00 óra                                  Nyh., Koszorú utca 10., tornaterem

 

(Fotó. Így néz ki a Korong utca a tavaszi hóolvadásban - ide is juthatna önkormányzati forrás)