Brutális kihívás: Péter 584 kilométert kerékpározott mínuszban, ködben, hóesésben, 29 órán át
Fotók: Horváth Péter

Az év vége sokak számára egyet jelentett a pihenéssel, a nagy evésekkel, és a sok alvással. A nyíregyházi Horváth Péter azonban az ünnepek alatti kikapcsolódásnak egy egészen nem mindennapi formáját választotta: a meleg szoba helyett a hideg és az erdő mellett döntött, ahol olykor ónos esőben, míg máskor havazásban, lámpafénynél, ködben, esetenként vadak társaságában folyamatosan tekert, hogy teljesítse a Rapha Festivál brutális, 500 km-es kihívását. De nem csak ezt pipálta ki. Szilveszterét a Strava challenge koronázta meg.

 

Horváth Péter komplex életmód trénerrel még tavaly december elején beszélgettünk azokról az életmódváltókról, akik az ő segítségével végig mentek az úton, programjának köszönhetően lefogytak 60 kg-ot, vagy éppen az összecsavarozott gerincoszloppal újra le tudtak hajolni. Úgynevezett kihívások elé azonban – átvitt értelemben - nem csak a hozzá fordulókat, hanem saját magát is állítja. Szilveszterre rögtön ebből kettőt is teljesített.

 

„OLYAN VOLT, MINT AZ AUTÓSOKNÁL A PÁRIZS DAKAR”

 

Kerékpáros körökben jól ismert a ’Rapha Festive 500’ nevű kihívás, amelynek lényege, hogy a világ számos pontjáról csatlakozó bringásoknak a két ünnep, december 24. és december 31. közötti nyolc napban összesen 500 kilométert kell tekerniük. Peti regisztrált, kerekezett és teljesített, ráadásul sokkal rövidebb idő alatt a meghatározottnál. Az eredménye 3 nap, 29 óra és 584 km.

 

-Ezt a kihívást a legújabb kényelmi technológiával ellátott, legtöbb felhasználási területre való prémium kerékpárral teljesítettem, amit egy nyíregyházi kerékpár üzlet ajánlott fel. Tudni kell a challenge-ről, hogy brutális terepen, brutális időjárási viszonyok közepette zajlik, amit egy sima kerékpárral nem nagyon lehetne teljesíteni, mert az akkora igénybevételt kap, már csak a rövid időn belül történő rengeteg váltás miatt is- magyarázta Péter.

-A „Rapha Festive 500’ a világ minden pontján egy időben kezdődött el, 4 millióan indultak el rajta, Hondurastól Hong-Kong-on át Magyarországig. Információim szerint itthonról alig páran jelentkeztek, Nyíregyházáról pedig csak én egyedül. Brutál kemény volt, tekertem mínusz tíz és plusz 6 fokban is, ködben, lámpafénynél, este, ónos esőben, havazáskor, olyan helyeken, ahol embert sem lehetett látni, állatokat viszont annál inkább. Találkoztam vaddisznóval és szarvassal is az erdőben. Igazából mindenre fel kellett készülni, már csak azért is, mert teljesen csak magamra hagyatkozhattam, nem volt mellettem senki. Óriási mentális képesség kellett hozzá. 3 nap alatt sikerült teljesítenem, és a megszabott 500 km helyett végül 584 km-et tettem meg. Kaptam egy logót a nevem mellé, ami azt mutatja, hogy neves kihívók mellett én is teljesítettem és méltó vagyok a használatára, de a legfontosabb mégis az, hogy ez egy visszaigazolás volt nekem: az egész éves edzésmunkám beérett az év végére.

Ha már sikerült az egyik, miért ne sikerülhetne a másik is- gondolhatta Péter, amikor Szilveszter napjára nem csak a „Rapha Festive 500’-at, hanem a Strava Cycling Challange 800 km-es kihívását is teljesítette, a megszabadott táv helyett 868-km-en. Itt pedig a sor még nem ér véget, már ami a challange-ket illeti- árulja el. Kerékpáros versenyzői múltjához hűnek maradva, máris tervben van egy következő: a Hungarian Divide kihívás, vagyis 7 nap alatt tekerne le 1200 km-et, földúton.