Brüsszeli elismerés Nyíregyházának is! -A CityWalk projekt nyerte az európai közönségdíjat
Brüsszeli elismerés Nyíregyházának is! -A CityWalk projekt nyerte az európai közönségdíjat

CityWalk. Többször is hírt adtunk arról az európai projektről, amely városunkat is érintette. A 16 nemzetközi partner együttműködésével megvalósult program lényegi üzenete a számunkra: legyen Nyíregyháza gyalogosbarát! A gondolat nemcsak nekünk tetszett meg, hiszen a döntéshozók a legjobbak közé választották Európában, a közönség pedig a legmagasabbra értékelte, ráadásul Nyíregyháza élőben jelentkezett be a Váci Mihály Kulturális Központból – Brüsszelben!

A tények röviden: az Interreg Duna Transznacionális Program CityWalk elnevezésű, az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott projekt bekerült az európai fejlesztési projektek „Oscar”-jaként is emlegetett RegioStars-díj jelöltjei közé. A szakma mellett a közönség is szavazhatott, így a büszkeség kettős. Egyrészt, ott voltunk a leginnovatívabb regionális projekteknek kiosztott európai díj legszűkebb elitjében, a legjobb 24 között, másrészt egy különleges elismeréssel gazdagodtunk: a projekté, így részben a miénk lett a közönségdíj!

Európai közönségdíj

Az ünnepélyes eredményhirdetés szerdán este zajlott az Európai Unió központjában, Brüsszelben, s ezzel párhuzamosan Nyíregyházán is. Már napközben megjelent egy műholdas közvetítőkocsi a Váci Mihály Kulturális Központnál, majd este nyolc órakor, a brüsszeli történésekkel párhuzamosan egy tájékoztató rendezvény vette kezdetét, aminek részeként egy kivetítőn élő közvetítés keretében izgulhattak a projektben részt vevők a közös sikerért. Az öt kategória közül a CityWalk az „éghajlatváltozás hatásaival szemben reziliens városok építése” cím alatt kapott jelölést, ami önmagában is nagy szó. Hát még az, hogy az európai közönségdíjat kapta meg a program!

Nyíregyházán a figyelem

S ha mindezt még lehet fokozni: Brüsszelben, a gálaműsor keretében mások mellett a Nyíregyházán élő Kézy Béla, a projekt vezető szakértője, a MEGAKOM Tanácsadó Iroda ügyvezetője vette át a 9 ország 16 nemzetközi partnere nevében a díjat, s mondott – természetesen angolul – köszönetet. És hogy a nemzetközi figyelem még értékesebb legyen: az EU Nyíregyházát választotta az élő bejelentkezés helyszínéül, így a belgiumi történésekkel együtt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is átvette szimbolikusan a díjat városunkban, itt is voltak nyilatkozók, amit egy nyilvános oldal élő közvetítésével bárki nyomon követhetett. Nem véletlen, hogy az elismerés kapcsán dr. Kovács Ferenc azt mondta, külön is örül a nemzetközi díjnak, aminek Nyíregyháza is részese, mely jelzi a város törekvéseit, hogy a „szokott” uniós csatornák mellett partnerségben is letegye a névjegyét.

Óriási eredmény a díj mellett az is, hogy Magyarországon egyedülálló módon innen közvetítettek a gála részeként, amit Európából csak egy helyről tesznek meg. E projekt mögött is van közel három évnyi munka és széleskörű összefogás, de a gyalogosbarát jelleg mögött közel egy évtizednyi: egymásra épülő fejlesztések sora segíti ezt a célt, s tervezzük tovább az utat ezen a területen is.

Gyalogosbarát város

A projekt lényege Bartók Dávid projektmenedzser tájékoztatása szerint röviden az, hogy hozzájáruljon a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, erősítve a fenntartható közlekedési formák szerepét a helyi közlekedésben, kiemelve a közlekedés aktív formáit, mint a gyaloglás és a kerékpározás. Ennek érdekében a projekt fókusza a gyalogosbarát város feltételeinek az elősegítése. A projekt kisfilmje szerint Nyíregyháza az elmúlt években egyébként is jelentős energiát fordított a projekthez szorosan kapcsolódó kerékpárút-, járda- és parkfejlesztésekre. Nyíregyházán a projekt keretében elkészült a város gyalogosbarát stratégiája, amelyben helyi szervezetek is közreműködtek, felmérték a város „sétálhatóságát”, figyelemfelkeltő, szemléletformáló kiadványok készültek és akciók valósultak meg, májusban utcai pikniket rendeztek a Dózsa György utca egy részének lezárásával, kidolgoztak útbaigazító táblákat, amelyek a megtett lépések vagy az elégetett kalória mennyiségével jelzik a távot, továbbá Nyíregyháza koordinálta a teljes projektben a sétálhatósági tervezés folyamatát.

Kapcsolódó galéria

Regiostars díjas a City Walk