Bronzérmes lett a magyar konyha

Hónapokkal korábban elkezdett felkészülni a Szakács Világbajnokságra a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség válogatottja. Október végén Nyíregyházán, a Hotel Centrálban tartották második felkészítő tréningjüket. Ezen bemutatták, milyen menüsorral készülnek a világ egyik legnagyobb gasztronómiai kiállítására és show-jára, a luxemburgi 12. Expogastra. A különleges lazaccal dúsított fogas filé, a mangalica szűzbe tekert libamáj és rókagomba, valamint a desszert kavalkád már a szabolcsi közönség körében is nagy sikert aratott. Az elmúlt hetekben ezen csiszoltak még, majd a világbajnokság első napján az előírt 6 óra alatt készítették el a különleges, magyaros ízvilággal megálmodott ételeket több mint száz vendégre. A világbajnokságon több nyíregyházi szakember is részt vett, volt aki szurkolóként, mások pedig szakmai tudásukkal, tapasztalatukkal segítették a magyar csapatot. Görömbei Sándornét lenyűgözte a világbajnokság forgataga és az ott látott professzionalizmus.

– Élőben láttuk azt, hogy milyen szervezetten, milyen összehangoltan, mennyire tisztán, mennyire precízen, mennyire pontosan dolgoznak – mondta Görömbei Sándorné, Venesz-díjas mesterszakács. – Nyilvánvalóan a mi szemszögünkből néztük a versenyt. Az, hogy a zsűri milyen szempontok alapján értékelt, azt ugye utólag mondták el csak, de mi nagyon szép dolgokat láttunk, tehát nagyon összerendezett, nagyon szépen kivitelezett munkákat.

Összesen 50 nemzet konyhája mérkőzött meg az idei világbajnokságon Luxemburgban. A magyar válogatottnak nemcsak a meleg ételei, hanem a hidegkonyhai csodái is bronzérmet érdemeltek a zsűritől. A válogatottban szereplő szakácsok és mestercukrászok pedig több egyéni érmet is kaptak. A verseny érdekessége, hogy zsűri nemcsak az ételek ízét, külalakját díjazza. Még azt is megmérik, hogy a csapatok mennyi selejttel dolgoznak, és a szemetet szelektíven gyűjtik-e. A magyar konyha népszerűségét bizonyítja, hogy a csapatok által elkészített menüsorra online kóstolójegyeket árultak és ezek pillanatok alatt elfogytak. A nemzetközi kiállításon nyíregyházi pálinkákat is meg lehetett kóstolni. Lakatos Tibor kézműves párlatait is bemutathatta Luxemburgban.

Z. Pintye Zsolt