Bringázzunk az Autómentes Napon!

Autómentes Napot rendezett Nyíregyházán a Zöld Kerék Alapítvány Nyíregyháza város önkormányzatával és a ViniBike Egyesülettel közösen. A városlakókat arra biztatták, hogy ma ne üljenek autóba, hanem kerékpárral menjenek el a Kossuth térre, ahol felnőtteknek és gyerekeknek színes programokat szerveztek.


A rendezvényt dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere nyitotta meg, aki a környezetvédelem fontosságára és a kerékpáros közlekedés előnyeire hívta fel a figyelmet. Elmondta: örömteli, hogy Nyíregyházán egyre többen választják a gépkocsi helyett a biciklit, amelyhez az önkormányzat a kerékpárutak fejlesztésével biztosítja a feltételeket.
A rendszeresen kerékpározók számára 29 kilométeres kerékpáros teljesítménytúrát szerveztek. A bicikliseknek egy nagy kört kellett megtenniük Nyíregyháza belvárosától Nyírturáig, majd Sóstógyógyfürdő érintésével vissza a Kossuth térig. Az első 50 nevező, aki teljesítette a távot, ajándékot kapott.
A Kossuth téren megrendezett programon a kicsik a Bringa Suli ügyességi pályáján délutánig még kipróbálhatják, hogyan tudnak közlekedni két keréken. Az Autómentes Nap nyíregyházi programját BMX-, MediBall- és aerobikbemutatók színesítik, a gyerekeknek pedig kézműves foglalkozásokat is tartanak. A Móricz Zsigmond könyvtár munkatársai a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos könyveket kínál a gyerekeknek, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság szakemberei pedig KRESZ-teszttel és drogprevenciós bemutatóval is várják az érdeklődőket.

F. A.

(Fotók: Kohut Árpád)