Bővülő foglalkoztatás

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint hazánkban 22 éves csúcson van a foglalkoztatás, és több mint egy éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma. Idén augusztus és október között 4 millió 184 ezren dolgoztak Magyarországon, 192 ezerrel többen, mint egy évvel korábban.
Dr. Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, már Eurostat adatunk is van arról, hogy Magyarországon idén februártól 2,7 százalékkal, az Európai Unióban a legnagyobb mértékben csökkent a munkanélküliségi ráta, így most 7,3 százalék. Korábban sereghajtók voltunk, most pedig olyan országokkal vagyunk versenyben, mint Svédország, Finnország és Belgium.
Az államtitkár a fiatalok munkaerő-piaci helyzetével kapcsolatban hozzáfűzte, a 16 és 24 év közötti korosztályból 36 ezerrel dolgoznak többen mint egy éve, így a fiatalok munkanélküliségi rátája 20 százalék alá csökkent. A KSH kedvező adatokat mért Szabolcs-Szatmár-Beregben és Nyíregyházán is.

Dr. Rezsőfi István a Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta, megyénkben egy év viszonylatában 5 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, jelenleg 200 ezren dolgoznak. Nyíregyházán az elmúlt két évben pedig 1500 fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma, 5500 főt tartanak nyilván.
A kormány továbbra is arra törekszik, hogy olyan gazdaságot építsen, amelyben minden dolgozni akaró ember megtalálja számításait.

Szoboszlai Tibor