Borneói teknősök érkeztek Nyíregyházára

A szalagos varánusz és néhány cápaharcsa társaságában tölti idejét a két borneói folyami teknős a Nyíregyházi Állatpark Zöld Piramisában. A sóstói kertbe két hím teknős érkezett. Mindketten csehországi állatkertből jöttek, a hatalmas, 50 és 70 centiméter páncélhosszúságú állatok már birtokba vették medencéjüket, ahol láthatóan jól érzik magukat.

 

A SZERENCSÉS LÁTOGATÓK ÚSZNI IS LÁTHATJÁK ŐKET

 

Az édesvízi teknősfaj Délkelet-Ázsiában, Malajziában, Borneón, illetve Indonézia néhány szigetén őshonos. Keskeny hátpáncéljának színe fekete, barna vagy zöld. A borneói folyami teknősök legnagyobb egyedei akár 80 centiméteresre, 50 kilogrammosra is megnőnek. Nem túl mozgékony állatok, a látogatók a leggyakrabban mozdulatlanul láthatják őket, de mivel tüdővel lélegeznek, fel-feljönnek a vízből levegőt venni, olyankor az is előfordul, hogy a varánusszal és a cápaharcsákkal együtt úsznak a medencében. Azt, hogy a két teknős milyen törődést igényel, még most figyelgetik a gondozók.

További képekért kattintson a fotóra!

– Nagyon keveset tudunk a viselkedésükről, táplálkozásukról, életmódjukról – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője. – Most még mi is puhatolózunk, hogy mi a kedvenc csemegéjük ezeknek a teknősfiúknak. Nálunk, úgy tűnik, hogy inkább az állati eredetű takarmányt szeretik, a csirkehúst, halat, ezeket fogyasztják előszeretettel.

 

A BORNEÓI TEKNŐS VESZÉLYEZTETETT FAJ

 

A világ egyik legnagyobbra növő édesvízi teknőse veszélyeztetett faj, mivel húsa a Távol-Keleten  ínyencségnek számít, de porrá őrölt testrészeit a tradicionális gyógyászatban is használják. Az állat páncéljából készült őrlemény a hiedelem szerint serkentőszer, de emellett a rákos megbetegedés tüneteinek enyhítésére is alkalmazzák. A borneói folyami teknőst sokan kedvtelésből is tartják, így rengeteg állatot fognak be illegálisan. A Nyíregyházi Állatparkban szeretnék, ha a két hím teknőshöz nőstények is érkeznének. Bár nem könnyű, de megpróbálnák őket mesterséges körülmények között tenyészteni.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)