Borítékot és oklevelet kaptak a kincs megtalálói

Egy szépen berendezett vitrint leplezett le dr. Ulrich Attila alpolgármester péntek délután a Városházán. Ebben megtisztítva, kifényesítve volt megtekinthető az az 1110 darab pénzérme, amit július végén, építkezés közben találtak a közmunkások Porcsalmán. Mivel a kincs rendkívül értékes, ezért a megtalálóit minisztériumi elismerésben részesítették.


Söröskupaknak hitték az érméket


A kincset találó közmunkások járdát építettek. Először nem is sejtették, milyen értéket fordított ki az ásójuk a földből.

– Ástuk a szegélykövet és az egyik kollégám, aki ásott, kifordította. Mondta nekünk, hogy gyertek már, mert valaki eltemetett ide egy csomó söröskupakot. Odamentünk megnézni, de láttuk, hogy nem söröskupakok, hanem valami furcsa, zöld pénzek. Valami apró, meg nagyobb darabok – mondta Tóth Miklós, az egyik porcsalmai közmunkás.

További képekért kattintson a fotóra!

Az ezüstkincs valószínűleg egy kereskedőé lehetett. A szerencsétlen sorsú ember sebtiben áshatta el a vagyonát, de soha nem tudott már eljönni érte. A régészek és történészek szerint mindez 1660 tavaszán történt, mert ekkor Szejdi pasa büntetőhadjáratot vezetett erre és feldúlta az országrészt. A lelet azért izgalmas, mert ritkaságok találhatóak benne.

– A 16. század második feléből ritkák az éremkincsek, összesen három van a Jósa András Múzeum numizmatikai gyűjteményében ebből a korszakból. Inkább 16. századi török terjeszkedés időszakából vannak leletek, abból viszont vagy 40 ezer darab van. Ez ebből a szempontból unikális lelet, vagy legalábbis ritkább, mint a korábbi évtizedek, évszázadok leletei – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester.


A minisztérium is elismerte a megtalálók becsületességét


A Miniszterelnökség képviseletében az örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a kincs megtalálóit. Puskás Imre hangsúlyozta, az oklevél és a pénzjutalom azt fejezi ki, hogy az állam elismeri a becsületes megtalálókat.

– Azt fejezi ki, hogy valaki becsületes volt, úgy járt el, ahogy azt itt mindannyian ebben az országban elvárjuk, és bízom benne, hogy sokak számára, akik egyébként rongálják ezeket a régészeti lelőhelyeket, feltúrják és a kincskeresés érdekében azokat az összefüggéseket egyébként tönkreteszik, amely a valódi történeti értékeket jelentenék, akkor, ha úgy tetszik, számukra is ez egy példát mutat – hangsúlyozta Puskás Imre, az örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A porcsalmai ezüstérméket rövidesen bárki megtekintheti. A Jósa András Múzeumban fogják kiállítani a kincset.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)