Böllérverseny már a 15. alkalommal

Idén is megrendezik Napkoron a Nemzetközi Száncsengés és Böllérversenyt. Ebben az évben 20 csapat vesz részt a gasztronómiai rendezvényen, közülük 17 versenybe is száll a zsűri elismeréséért.

 

SZOMBATON NAPKOR LESZ A GASZTRONÓMIA FŐVÁROSA

 

Krivács András, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke elmondta: a Nemzeti Turizmus Zrt. 2016-ra meghirdette a Gasztronómiai Élmények Évét, január 18-án, szombaton Napkor lesz a gasztronómia fővárosa. A rendezvénynek turisztikai jelentősége is van, mert bemutatja a hagyományos disznóvágás fogásait.

 

DÍJAZZÁK A LEGJOBB FOGÓPÁLINKÁT ÉS A LEGÍZESEBB ÉTELEKET

 

A verseny szabályai nem változtak, ebben az évben is mangalicát kell vágni, abból készítenek a csapatok ételeket. A zsűri díjazza a legjobb fogópálinkát, a legfinomabb forralt bort, a legszebben dolgozó böllért, a legjobb hurkát, kolbászt, pecsenyét és toros káposztát. Szoboszlai Gyula, a zsűri vezetője elmondta: idén az értékelésnél az ízek mellett a csapatok környezetét és a tálalást is díjazzák, mert nem csupán az a fontos, mit eszünk, hanem az is, hogy milyen környezetben ülünk az étel mellé.

 

GASZTROJEGYET IS LEHET VÁSÁROLNI

 

Az idei év újdonsága, hogy a versenyző csapatok már nemcsak kóstolót adhatnak a böllérverseny látogatóinak, hanem gasztrojegyre el is adhatnak az elkészített ételeikből. A finom ételek mellett a nagyközönséget kulturális programokkal is várják. Támba Miklós, a XV. Száncsengés és Böllérverseny házigazdája elmondta: a rendezvényen a mangalicáé a főszerep, de az is cél, hogy a Napkorra kilátogatók jól érezzék magukat, így reggel fél 9-től este 8 óráig folyamatosan együttesek, énekesek szórakoztatják a nagyközönséget.

A böllérverseny ünnepélyes megnyitóját január 16-án, szombaton délelőtt 10 órakor tartják, majd színpadra lép többek között Polgár Peti, a Folk Fusion Band, Nótár Mary és Roberto.

F. A.