Boldogság receptre - Teltház a Vasutas Művelődési Házban
Boldogság receptre - Teltház a Vasutas Művelődési Házban

A MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ, a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a Magyar Huszár Alapítvány közös szervezésében tartott előadást Boldogság receptre címmel Kelemen Norbert Barnabásné egészségfejlesztő, mentálhigiénikus.

A Vasutas Művelődési Ház Nagyterme szinte teljesen megtelt érdeklődőkkel, hiszen mindenki meg akarta tudni a boldogság receptjét. A mentálhigiénés szakember előadásában elmondta, hogy a boldogság egy olyan ideális állapot, amelyre minden ember vágyik, de meghatározni igazán nehéz, hiszen életünk több területéből tevődik össze és az ezek közötti arányok mindenkinél máshogyan alakulnak: a velünk történt jó dolgok, a szép emlékek, a család fontossága, a mentális jólét, a test és a lélek egyensúlya, az egészségi állapotunk. A felsorolás természetesen bővíthető, de ennyiből is egyértelműen kitűnik, hogy a boldogság lehetőségét mindannyian magunkban hordozzuk.

Az előadó kiemelte, hogy már a fogantatás körülményei, a szülők gyermekvállalási akarata is fontos tényező, hiszen, ha „nagy szavakathasználnánk”, akkor a gyermek örökli a szülők életét és boldogulását. Már a magzat fejlődését is befolyásolja a szülők pozitív, vagy negatív viszonyulása a születendő gyermekhez. A szülők nemcsak szavakkal nevelnek, gondolkodásukkal és életvitelükkel példát is mutatnak.

Általánosságban igaz, hogy az ember viselkedésének 80 százalékát képesek a családi minták meghatározni. Sokszor nem is saját életünket éljük, hanem a generációs családi mintákat visszük tovább. Félelmek, érzések és viselkedésminták, amelyeket tudatunkon kívül átvettünk a szüleinktől, mivel a gyerekkori minta és a párkapcsolati kötődés a kutatások szerint nagyon nagyszámú egyezést mutat. A múlt átszínezi a jelenünket, és meghatározza, hogy mi történik bennünk, velünk.

Az előadás során a pozitív példákat, illetve napjaink boldogságkutatását is bemutatta Kelemen Norbert Barnabásné, hiszen a cél az volt, hogy a közönség a boldogság vágyott állapotához vezető utat megismerje. Aki ezen az úton szeretne haladni, annak önmagával és családjával, ismerőseivel, munkatársaival őszintén kell beszélgetnie, a saját és mások érzéseit, hangulatát tiszteletben kell tartania és természetesen lehetőség szerint törekednie kell az egészséges életmódra.

Szerző: Gabányi Ferenc