Bölcsődék – Tovább nő a férőhelyek száma

Egyszerre öt helyen folynak kivitelezési munkálatok, vagy terveznek bölcsődei fejlesztéseket, komplett építkezést vagy férőhely bővítést Nyíregyházán, melynek csak egy része önkormányzati fenntartású – tájékoztatott kérdésünkre Jászai Menyhért. Az alpolgármester kiemelte: a jelenleg működő 23 bölcsődéből 9 van önkormányzati fenntartásban, ám ez a férőhelyek 70%-a, s a fejlesztésekkel felkészülnek az igények várható növekedésére, valamint egy EU-célnak is igyekeznek megfelelni.

Az elmúlt 10 évben hatékony használta fel az önkormányzat az EU forrásokat, hiszen valamennyi bölcsőde és óvoda energetikai vagy komplex felújítása megtörtént, döntően eszközbeszerzésekkel – utalt az előzményekre az alpolgármester. Jászai Menyhért a Nyíregyházi Televízió stúdiójában hozzátette, a 23 bölcsődei ellátást nyújtó bölcsőde és családi bölcsőde lefedi a város egész területét. Ebből 9 önkormányzati fenntartású, ami kötelező, gyermekjóléti alapellátás a város számára, ám a többi fenntartó számára azonban ez nem kötelező tevékenység, így, ha bármilyen beavatkozásra van szükség, azt a városnak kell megtenni. Jelenleg ezret meghaladó férőhely van Nyíregyházán, az önkormányzati rész ennek a döntő többségét adja, nagyjából 70%-ot. Az Európai Tanács kitűzte a célt, hogy a tagállamokban a 3 éves kor alatti gyerekek 33%-nak gondozásban kell lennie.

Az alpolgármester megerősítette, Nyíregyházán hangsúlyos a gazdaságfejlesztés, közel 2000 új munkahely létesítése már biztosnak mondható, mindez összefüggésben van a családot alapító nők munkába állásának segítségével, ezért a városvezetés az ésszerű bővítést tekinti feladatának. Például a Honvéd utcán 3 csoporttal, 36 férőhelyesre tervezve újraépíti a város azt a jó fekvésű, népszerű bölcsit, melynél a korábbi, nem önkormányzati fenntartó úgy döntött, nem folytatja tevékenységét. A fejlesztést az EU források – amiből döntően finanszírozzák ezeket a programokat – lehetővé teszik, s Nyírszőlőben is tervezve van egy bölcsőde, ott a pályázás, a forrás megszerzése folyamatban van.

Jászai Menyhért hozzátette, szükség van a kapacitásokra, s az is komoly eredmény a rendszerben, hogy Nyíregyházán az önkormányzati fenntartású intézményekben nem fizetnek a családok gondozási díjat.

A nyári zárva tartás idején pedig a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek házhoz szállítják az ebédet. Az alpolgármester úgy látja, ez az a terület, melynek előnyeit lehetőség szerint érintetlenül kell hagyni, s nagy érték, hogy az elmúlt bő évtizedben ez sikerült is.