Böjte Csaba Nyíregyházán

Böjte Csaba, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Területi Szervezete meghívására érkezett Nyíregyházára. A társaságok már régóta kapcsolatban állnak Böjte Csabával és a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal, amelynek célja, hogy felkarolja a sanyarú körülmények között élő gyerekeket Erdélyben. A szerzetes 1992-ben kezdte meg segítő tevékenységét, amikor néhány dévai utcagyereket vett pártfogásába. Ma már már több ezer gyermek mindennapjait teszi bentlakások otthonaiban szebbé és egyszerűbbé. Őket támogatják a nyíregyházán működő könyvtáros szervezetek tagjai is.

 

Keresztszülői program

 

Dr. Bihari Albertné, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete vezetőségi tagja kifejtette, ők is csatlakoztak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány keresztszülői programjához: két gyermek keresztszülőségét vállalta. A 11 éves Sas Imikéről és a 9 éves Sas Attiláról gondoskodnak.

A nyíregyházi szervezet nem csupán ezt a két kisfiút karolta fel, hanem az érmihályfalvi otthon többi lakóját is, akiket rendszeresen meglátogatnak, játékokkal, könyvekkel, ruhákkal, édességgel segítik őket. A kapcsolat révén érkezett Nyíregyházára az alapítvány szerzetese, Böjte Csaba, aki a nagyböjt jelentőségéről tartott előadást.

 

Az újrakezdés lehetősége

 

Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes elmondta, ilyenkor, Nagyböjt idején össze szoktak ülni és elgondolkoznak azon, hogy hol is járnak. Hozzátette, ez az alkalom lehetőséget teremt arra is, hogy újratetvezzék az életüket, hiszen ha letérnek az útról, akkor most még helyre lehet hozni, és a szükséges pályamódosításokat el lehet elvégezni. A szerzetes azt mondta, egymással, önmagunkkal, a hivatásunkkal, Istennel való viszonyunkat nem árt ebben az időszakban egy kicsit újragondolni.

Csaba testvér azoknak próbált meg Nyíregyházán is segíteni, akik ilyen típusú gondokkal fordultak hozzá. A ferences rendi szerzetes azt mondta, kell, hogy időről-időre megálljon az ember és elgondolkodjon az életén annak érdekében, hogy ne kövessen el felelőtlenségeket, amelyekből később bajok és fájdalmak alakulhatnak ki. A beszélgetést követően arra is volt lehetőség, hogy Böje Csaba alkotásaiba néhány személyes gondolatot is lejegyezzen a szerző az érdeklődők kérésére.

ME.