Biztosított az egészségügyi alapellátás – Működik az ügyelet és a fogászat is

Biztosított a teljes egészségügyi ellátás Nyíregyházán, a berendelt háziorvosok ellenére sincs semmilyen fennakadás a rendszerben – mondta Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője. Működik az ügyelet és a fogászati ellátás is biztosított a városban. A koronavírus-tesztek kapcsán az igazgató kiemelte, a mobil szűrőpontra csak azok menjenek, akik előzetesen egyeztettek a háziorvosukkal és a mentőszolgálattal is.

 

Senki ne menjen közösségbe, aki valamilyen tünetet érez magán, ez lehet köhögés, orrfolyás vagy akár láz – erre hívja fel a figyelmet Csikós Péter alapellátási igazgató. A munkahelyet és a háziorvosokat is telefonon kell felkeresni még mindig, ahogy ezt már a tavaszi időszakban is többször hangsúlyoztuk. A megnövekedett telefonos forgalom miatt türelmet kérnek a szakemberek, lehet, hogy valakinek többször is kell hívni az orvosát, mire beszélni tud vele.

Fontos a védőoltás

Az influenza elleni védőoltás már elérhető a szakembereknél, a koronavírus-járvány miatt pedig idén mindenki ingyenesen kérheti.

„Ha valaki még influenzás is lesz és COVID-os is lesz, azt nem tudni, hogy milyen fatális kimenetelű is lehet, tehát ezért nagyon fontos és hangsúlyozza is mindig az egészségügyi szakember is, hogy az influenza elleni védőoltást mindenki vegye fel, keresse a háziorvosát, adassa be magának. Ez egyfajta társadalmi védekezés is, hiszen ezzel csökkenteni tudjuk ezt a fajta megfázást. Nyilván, amikor megfázunk, a szervezetünk is egy kicsit gyengébb lesz és könnyebben tud bármi más megfázásnak teret adni” – tette hozzá Csikós Péter.

PCR-tesztek

A háziorvosok rendelhetnek tesztet a betegeknek, a szakember mérlegel és dönt. Két fajta lehetőség van, vagy kimegy a mentőszolgálat szakembere és a beteg lakásán megcsinálja a tesztet, ha viszont könnyű tüneteket produkál a beteg, akkor egy mobil, autók számára kialakított szűrési pontra kell elmenni.

„Ki sem kell szállni a kocsiból, gyakorlatilag ott elvégzik a tesztelést. Nagyon fontos, hogy ide csak előzetes bejelentkezés után lehet menni, reggel 8 és este 10 óra között tízpercenként fogadják a betegeket. Ez a lehetőség elérhető az alapellátás rendszerében, és nyilván van egy másik lehetőség, amikor valaki nem tud, nem akar a háziorvosával egyeztetni vagy bármi más okból igénybe veszi a fizetős szolgáltatást, erre különböző szolgáltatók vannak Nyíregyházán is” – közölte az alapellátási igazgató.

Az eredmények 24-48 órával később már elérhetőek.

Átcsoportosítások az egészségügyben

A napokban elindult a humánerőforrás átcsoportosítása Nyíregyházán is, az alapellátás működése azonban továbbra is megoldott – tette hozzá Csikós Péter, a megyeszékhelyről kettő, további településekről három berendelt orvos dolgozik a kórházban.

„Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy attól, hogy pár orvos be lett hívva az alapellátásból a kórházba, ez még nem veszélyezteti a nyíregyházi alapellátást. Olyan szakorvosok, olyan bel- és tüdőgyógyász szakorvos lett behívva a kórházba, akik olyan szakvizsgával rendelkeznek, ami a kórházban hiány és nem tudták megoldani a betegek ellátását. Tehát magyarán ott volt rájuk nagyobb szükség, ezt kell megérteni és én azt gondolom, hogy legyünk büszkék arra, hogy vannak ilyen szakemberek és vállalták, hogy elmentek a kórházba. Ők ezen felül ellátják a hozzájuk tartozó területet is, bent segítenek a kórházban, de őket az alapellátásban helyettesítik a saját helyettesítő orvosaik” – mondta Csikós Péter.

Zavartalan az ellátás

A koronavírus-járvány ellenére is a sürgősségi ellátás folyamatos Nyíregyházán, azonban az ügyelet épülete előtt kell várakozni, minden beteg előszűrés után mehet be. Nappal és éjszaka is megoldott a betegellátás, azonban itt is először telefonálni kell. A fogorvosi ellátás is elérhető, itt is elsődleges a telefonos egyeztetés, illetve a fogászati ügyelet is működik. Azt még fontos kiemelni, hogy az iskolaorvosok nem kérhetnek tesztet sem tanároknak, sem diákok számára.