Biztonságosan készüljünk az ünnepekre!

Az adventi és a karácsonyi időszakhoz hozzátartozik a gyertya, az adventi koszorú és a díszkivilágítás. Ezek meghitté és széppé teszik az ünnepet, azonban ha nem figyelnek oda rendeltetésszerű használatukhoz, könnyen tragédiához is vezethetnek. Az emberek többségének az ünnepi készülődésről nem a veszély jut eszükbe, mégis nem árt odafigyelni és óvatosnak lenni ebben az időszakban.

 

Be kell tartani a szabályokat!

 

Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, az adventi tűzmegelőzés szempontjából fontos, hogy a koszorúk égő gyertyáit ne hagyjuk felügyelet nélkül. Ha este aludni megyünk, vagy elmegyünk otthonról, mindenképpen el kell oltani! Hozzátette, a gyerekeket pedig távol kell tartani az égő gyertyáktól. Dóka Imre hangsúlyozta, fontos az is, hogy a koszorúk alá egy hőszigetelt alátét kerüljön, illetve valamennyi oltóforrás, mint egy pohár víz álljon rendelkezésre. A fényfüzérek esetében hasonló a helyzet, felügyelet nélkül nem szabad hagyni ezeket, hiszen elektromos zárlat miatt az elmúlt adventi időszakban is adódtak kisebb tűzesetek.

 

Baj esetén: 112

 

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a megfelelő magatartási szabályok betartásával a lakástüzek és az ebből fakadó tragédiák elkerülhetőek. Abban az esetben, ha valaki mégis tüzet észlel, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot!

ME.