Biztonságos vakáció

 Az Internet veszélyei

A nyári szünet beköszöntével sokkal több idővel rendelkeznek a gyerekek, szabadabban élik mindennapjaikat, ebből adódóan sokkal több veszély is leselkedik rájuk. Azok a gyerekek, akik napközben, amíg a szüleik dolgoznak, otthon vannak, gyakran töltik idejüket a világhálón. A szülőknek kötelességük felhívni a gyerekek figyelmét az Internet veszélyeire. Érdeklődni kell a gyerektől, hogy milyen oldalakat látogat, és kikkel barátkozik a neten. A biztonságos internethasználat érdekében idén tavasszal az Országos Rendőr-főkapitányság megelőző tevékenységbe kezdett. Ezzel kapcsolatosan minden hónapban egy témát dolgoznak fel, amelyet a police.hu-n bárki figyelemmel kísérhet. A Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály munkatársai pedig Nyíregyháza általános iskolásainak tartottak bűnmegelőzési órákat, ahol az Internet veszélyeire hívták fel a gyerekek figyelmét.

„Kulcsos” gyerekek

Nyáron sok gyerek egyedül járja az utcákat, ezért a szülőknek fel kell készíteni őket az esetleges veszélyekre. Tisztázni kell velük, hogy idegennel, még ha szépen kéri sem szabad elmenni, vagyontárgyaikra, lakáskulcsukra vigyázni kell, és érdemes a gyermeknek ismerni szüleik telefonszámát. Tudatosítani kell bennük, hogy ha egyedül vannak otthon, idegennek ne nyissanak ajtót, ha pedig bajt észlelnek, hívják a 112-es, vagy 107-es segélyhívót. A hosszú nyár sok veszélyt tartogathat a gyerekeknek.

A szülőnek fel kell készíteni a gyereket!

Dr. Kovács Attila rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály osztályvezetője elmondta, elsősorban vagyon elleni bűncselekményt követhetnek el a gyerekek ellen, ezért a vagyontárgyakra célszerű jobban figyelni. Jó tanácsként fogalmazta meg, hogy a telefonokra, laptopokra jobban kell figyelni, és nem kell hivalkodni velük, nehogy az utcán valaki elvegye tőlük. Dr. Kovács Attila hozzátette, sokan járnak a nyári időszakban strandra és egyéb helyekre. Az értékeiket ott se hagyják szabadon, őrizetlenül, és ha lehetőség van rá, akkor mindenféleképpen helyezzék el széfben, vagy valamilyen megőrzésre alkalmas helyen. Az osztályvezető kifejtette, egymásra is jobban oda kell figyelni. A szülőknek óriási felelősségük van ezzel kapcsolatban, hogy tudják, hol van a gyerek, mit csinál, milyen közösségbe jár és mik a programjai. Ez általános szülői kötelezettség, de ilyenkor, a nyári szezonban még inkább aktuális.

Közlekedjünk körültekintőbben!

A statisztikák szerint nyáron 40 százalékkal megnő a kerékpáros balesetek száma, hiszen a gyerekek többször pattannak biciklire, mint az év más időszakaiban. Fontos, hogy a kiskorúak a közlekedés alapvető szabályaival legyenek tisztában, és betartsák azokat. De nem csak a gyerekeknek, hanem a közlekedésben résztvevő felnőtteknek is fokozottabban kell figyelni a nyári időszakban. Óvatosan kell megközelíteni a gyalogos átkelőhelyeket, azokon az útszakaszokon pedig, ahol számítani lehet játszó gyerekekre, minden lehetőségre fel kell készülni az autósoknak. A nyári, turisztikai szezonra a rendőrség munkatársai megelőző propagandával, megerősített járőrszolgálattal és egyéb rendőri feladattal készülnek.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)