Biztonságos emlékezés – Fokozott figyelem a temetőkben

Biztonságos emlékezés – Fokozott figyelem a temetőkben
Fotó: police.hu

A rendőrség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is fokozott figyelmet fordít a temetőkben, és azok környékén a vagyonbiztonságra, és a közlekedés rendjére.

Mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan útra kelnek a sírkertekbe, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez az időszak veszélyeket is rejthet magában.

A leglátogatottabb sírkertekben rendőrök és polgárőrök is figyelnek a látogatók vagyonbiztonságára, és a biztonságos közlekedésre, amit esetenként egyes helyeken karos forgalomirányítással, forgalomtereléssel is segíthetik. Ezért kérjük, hogy ne megszokásból közlekedjenek, figyeljék a közúti jelzőtáblákat, és az útburkolati jeleket, valamint a rendőrök és a polgárőrök jelzéseit. Indulás előtt, ha tehetik, tájékozódjanak az esetleges forgalmirend-változásokról.

Javasoljuk, hogy hosszabb utazás előtt ellenőrizzék gépkocsijuk műszaki állapotát, s amennyiben még nem tették, szereltessék fel a téli gumiabroncsokat, amelyek használata a biztonságos közlekedés érdekében feltétlenül ajánlott. Kérjük, hogy a balesetek megelőzése érdekében minden esetben az időjárási, látási- és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek. Amennyiben nem rendelkeznek kellő helyismerettel, készítsenek előre útvonaltervet. 

A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Az előttünk álló időszakban, főként a temetők környezetében, megnő a gyalogosok száma. Kérjük a járművezetőket, hogy türelmesen, és fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket. A gyalogosokat pedig arra figyelmeztetjük, hogy a rájuk vonatkozó szabályokat betartva, a számukra fenntartott járdán közlekedjenek, az úttesten történő átkeléshez pedig a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket vegyék igénybe.

A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeire hívják fel a figyelmet a nagyobb forgalmú sírkertekben, valamint azok környékén.

Azért, hogy a megemlékezést ne árnyékolja be semmilyen jogsértés, fogadják meg a rendőrség ajánlásait:

  • Csak annyi pénz vigyenek magukkal, amennyire feltétlenül szükségük van.
  • Táskájukat egy pillanatra se hagyják őrizetlenül a síroknál.
  • Lehetőleg a kijelölt, őrzött parkolóhelyeket vegyék igénybe.
  • A parkolókban hagyott gépjárművekben látható helyen ne hagyják értéktárgyaikat (telefon, táska, kabát, stb.), helyezzék azokat a csomagtartóba.
  • A zsúfolt helyeken közlekedőknek számolni kell a zsebtolvajok megjelenésére, ezért legyenek elővigyázatosak, a táskájukat zárt állapotban, szorosan a testközelben helyezzék el.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának közleménye ITT érhető el.

 

Forrás: police.hu