Biztonságban az év végén is

Decemberben már folyamatosan üzemelnek a tüzelő-fűtő berendezések, amelyek hibás működése, szabálytalan használata vagy a karbantartás elmaradása kéménytűzhöz vezethet, ami akár az egész házat vagy lakást lángba boríthatja. Az ünnepi előkészületek során felhasznált dekorációs elemek sokszor éghető anyagokból készülnek, a növényi részek pedig a meleg lakásban pár nap alatt kiszáradnak. Ilyenkor egyetlen gyertya lángja elég ahhoz, hogy az egész szobára kiterjedő tűz alakuljon ki.

[REKLAM]

A konyhában keletkező tüzek jellemzően az emberi figyelmetlenségre vezethetőek vissza. Az ünnepi készülődés során sokan a tűzhelyen vagy a sütőben felejtik a készülő ételt. Ezek a tűzesetek általában nagy füsttel járnak, ami megnehezíti a kialakult helyzet pontos megítélését és a lakásból való menekülést is. A tűzhelyen felcsapó lángok a zsúfolt konyhában, a szagelszívó berendezésen és konyhában található éghető anyagokon keresztül gyorsan továbbterjedhetnek, és rossz esetben akár a szomszédos lakásokban is komoly károkat tehetnek. A közelmúltban egy nyíregyházi lakóház konyhájában, a villanytűzhely sütőjében keletkezett tűz, a ház lakója, aki főzés közben elaludt, füstmérgezést szenvedett.

Kis odafigyeléssel és körültekintéssel biztonságosan megteremthető az ünnepi hangulat, azonban a gondatlanság következtében a koszorú, az asztal, a szoba és az egész épület is a tűz martalékává válhat.