Biztonságban a szünidőben

A statisztikák szerint a nyaralások alatt ugrásszerűen nő a lakásbetörések száma. Amennyiben anyagi lehetőségeink engedik, szereltessünk riasztót otthonunkba. Az ablakokat ne hagyjuk nyitva és a szúnyogháló sem véd a betörőktől. Inkább bízzunk meg valakit azzal, hogy naponta ellenőrizze a lakást, ürítse ki a postaládát. Nagyobb értékű ingóságainkról készítsünk fényképeket, részletes leírást, egy esetleges betörés során megkönnyítve ezzel a rendőrség dolgát. Ezeket a dokumentumokat persze ne az otthoni számítógépen tároljuk. Az üres lakásban ne hagyjunk nagyobb értékeket, készpénzt, ékszereket. Utóbbit érdemes széfben tárolni, készpénzünket pedig vigyük a bankba.

 

Ne posztoljuk a távollétünket!

 

– Aki hosszabb utazást tervez, ne hangoztassa ismerősei körében – figyelmeztet Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – Ugyanez igaz a világhálóra is. Ne posztoljuk távollétünket a közösségi oldalakon, ezzel elkerülhetjük a hívatlan látogatókat. A nyaralás alkalmával készült fotókat pedig csak a hazatérést követően töltsük fel a közösségi oldalakra.

 

Figyeljünk a zsebtolvajokra!

 

Nyaralás, utazás során a zsebtolvajokra is érdemes odafigyelni. Vonaton, autóbuszon – kihasználva a zsúfoltságot – könnyen áldozatul válhatunk. Táskáinkat tartsuk zárva, testünkhöz közel! Pénztárcánkat, személyes okmányainkat, bankkártyát, telefont, mások által nehezen hozzáférhető helyen tároljuk! Figyeljünk másokra is, ha azonban mégis baj történne, kérjünk segítséget és azonnal értesítsük a rendőrséget!

Piszár Tünde