Biztonság a társasházakban

A társasházaknál a leggyakrabban előforduló hiányosságok között sorolható még mindig a tűzoltási felvonulási terület jelölésének hiánya, ezeken a helyeken a parkolás tiltása, valamint a tűzeseti főkapcsoló jelölésének elmulasztása. A használati szabályok betartásával kapcsolatban az ellenőrzések során a lépcsőházakon belül a menekülési útvonalon történt tárolás volt a legnagyobb probléma. Mindezek mellett nézték a külső tűzoltó vízforrások, a tűzcsapok állapotát, a lakóépületekben a száraz felszálló vezetékeket, a lépcsőházakban a meglévő hő- és füstelvezető szerkezetek karbantartottságát, valamint a tetőkre való kijutást, illetve a szomszédos lépcsőházakba az átjutás feltételeit. A lakóépületek villámvédelmi rendszerének felülvizsgálatát is ellenőrizték. Ezeknél szabálytalanságot nem tártak fel. A lakóépületek villámvédelmi rendszerének felülvizsgálatát is ellenőrizték.

 

A FOLYOSÓKON BIZTOSÍTSÁK A MENEKÜLÉSI ÚTVONALAT

 

Dóka Imre, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, fontos, hogy a folyosókon a kiürítéshez használt átengedő képesség biztosítva legyen, így semmilyen esetben sem szűkíthetők le ezek. A közlekedők azon területein, ahol menekülés nem történik növény, babakocsi, kerekesszék, kerékpár, roller, illetve ezekhez hasonló egyéb tárgy a tűzvédelmi hatóság engedélye nélkül elhelyezhető, ha nem nehezíti a tűzvédelmi berendezések, kezelőszerkezetek, közműelzáró szerelvények észlelését, megközelítését, használatát, működését!

A katasztrófavédők megállapították, hogy összességében a lakóépületek tűzvédelmi helyzete fokozatosan javul, az ellenőrzések során egyre kevesebb szabálytalanság, hiányosság tapasztalható Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Szoboszlai Tibor