Bírságot kap, aki nem síktalanít

Míg a közutak és a közterületek fenntartásáról és tisztaságáról az Önkormányzat gondoskodik, addig a köztisztaságról szóló helyi rendelet értelmében minden ingatlantulajdonosnak a területét körülölelő járdák tisztaságáról, hó,-és síkosságmentesítéséről gondoskodni kell. Mivel az elmúlt napokban esett némi hó Nyíregyházán, azt le kell tolni a járdákról, és utána csúszásgátló anyagot kell kiszórni, nehogy baleset történjen az adott területen. A közterület-felügyelet munkatársai nem javasolják a sózást, hiszen a sós lé -7 fok alatt megfagy és az útburkolatban is kárt tehet. Helyette hamut, vagy homokot javasolnak a szakemberek.

 

150 ezer forintig terjedhet a bírság

 

Bodrogi László, a közterület-felügyelet vezető azt mondta, aki ezt nem tartja be, arra létezik még egy rendelet, a Közösségi Együttélés Alapszabályairól szóló önkormányzati rendelet. Bodrogi László hozzátette, ennek értelmében szankciókat is lehet alkalmazni azzal szemben, aki a szabályokat nem tartja be. 50 ezer forintig meg lehet büntetni a helyszínen, vagy ha eljárást kezdeményeznek az illetővel szemben, akkor 150 ezer forintos bírságot is lehet vele szemben kiszabni.

 

Először felszólítanak, csak később büntetnek

 

A közterület-felügyelők járják a várost és ellenőrzik, minden járda csúszásmentes-e. Amennyiben problémát észlelnek, először felszólítják az ingatlantulajdonost, hogy takarítsa el a havat és akadályozza meg azt, hogy csússzon a járda. Erre adnak határidőt, aminek lejárta után viszont már bírságot is kiszabhatnak. Sok ingatlantulajdonosnak nem áll módjában eltakarítani az ingatlana elé eső járdaszakaszt, hiszen idős, esetleg beteg. Bejelentés és kérés esetén a közterület-felügyelet dolgozói a NYÍRVV Nonprofit Kft-től kérnek segítséget azért, hogy minden járdaszakasz csúszásmentes és biztonságos legyen Nyíregyháza területén.

ME.