Bicaj-ricsaj törte meg Sóstó nyugalmát!

Ötödik alkalommal adott helyet Nyíregyháza a Bicaj-Ricsaj Közlekedési Csapatverseny országos döntőjének. A kétnapos megmérettetésre a selejtezőkben győztes 10 legjobb iskola képviselői jöttek el. A versenyt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság szervezte, a célja az volt, hogy a gyerekek közlekedésbiztonsága növekedjen és közlekedési ismereteiket bővítsék. A játékos feladatokat a Parkfürdőben és a Sóstói tavon kellett teljesíteni.


Számított a csapatmunka, a gyorsaság és az ügyesség is az országos Bicaj-Ricsaj Közlekedési Csapatverseny döntőjében. Öt csapat, összesen 50 fővel kapott meghívást az ország különböző pontjairól megmérettetésre. Ők voltak azok, akik a két körös selejtezőben a legjobb pontszámokat érték el. A diákok többsége azt mondja, szerencsés, ha minél korábban megismerkednek a KRESZ szabályaival, mert sokféle veszély leselkedik rájuk, ha biciklire pattannak.

Nagyon sokat szoktam biciklizni, haverokkal főleg. Mindenhova ezzel megyek és nem árt, ha a velem egykorú gyerekek is tudják a KRESZ-t, mert nagyon balesetveszélyes biciklizni.

– fogalmazott a Debrecenből érkezett Jászberényi Zoltán.

 

Jön a szünidő, sok veszély leselkedik a gyerekekre

 

A Bicaj-Ricsajt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság szervezte meg. A rendőrök azt mondják, szükség van az ilyen versenyekre, mert a gyerekek játékos körülmények között tanulják, hogyan tudnak önállóan is biztonságosan közlekedni.

Közeledik az év vége, közeledik a nyári szünidő, fontossá válik, hogy a gyerekek önállóan tudjanak közlekedni, egy kicsit frissítsék a KRESZ tudásukat. Mivel ez egy könnyedebb verseny, kicsit ki is kapcsolódnak, hiszen a gyerekek jó része nem csak ezen a közlekedésbiztonsági versenyen, hanem több országos megmérettetésen is részt vett már.

– hangsúlyozta Szikaszai Tihamér, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára.

 

Szomorú biciklis statisztika

 

A rendőrség azt is hozzáfűzi, hogy az ilyen versenyek jó alkalmak arra is, hogy felhívják a biciklizők figyelmét, hogy óvatosan és körültekintően közlekedjenek. Szomorú statisztika ugyanis, hogy az EU-s tagállamok között Magyarországon a legmagasabb az egymillió lakosra jutó halálos biciklisbalesetek száma.

 

Z. Pintye Zsolt