Betlehem és karácsonyi gömbök a Jósa András Múzeumban

A görögkatolikus egyházban már elkezdődött a karácsonyi előkészület november 15-én, most a nyugati hagyományú egyházak is arra készülnek, hiszen vasárnap Krisztus király ünnepével megkezdődik az adventi előkészület, tehát a keresztény világ felkészül Jézus Krisztus születésére.

Azt szoktuk javasolni ilyenkor, hogy lehetőleg az életünkben keressük meg azokat a területeket is, azokat a lehetőségeket, amelyek segítik az ünnepi előkészületünket.

– fogalmazott a kiállítás megnyitóján Dr. Véghseő Tamás, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora.

Úgy gondolom, hogy ez a kamarakiállítás, melyet most fogunk megnyitni, nagyon jól fogja szolgálni az előkészületet, hiszen az a betlehem, az ereklyetartók, a karácsonyi képeslapok, a karácsonyi ikon, az istenszülő szűznek az ikonja, vagy akárcsak a karácsonyfa díszei, a régi díszek, mind arra irányítanak minket, hogy személyesen is bevonódjunk a karácsonyi előkészületbe.

A rektor mesélt gyerekkori nyíradonyi betlehemes élményeiről, és azokról az emlékekről, melyet a családban ma is őrzött karácsonyfa díszek idéznek elő a múltból.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Mohácsi Endre, a Jósa András Múzeum Történeti Osztályának vezetője elmondta:

Ebben a hónapban a régészeti anyagból egy ereklyetartót és egy keresztet láthatunk a középkorból. A képzőművészeti gyűjteményből egy ikont válogattunk ki a kiállításába, amely Szűz Máriát a kisdeddel ábrázolja. Ezen kívül a történeti és néprajzi osztály anyagából is válogattunk.

– szólt Mohácsi Endre, a Jósa András Múzeum Történeti Osztályának vezetője.

Az üveggömbök és képeslapok fényében búcsúztatta a sorozatot Dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató, és tett ígéretet a jövőre:

Mindennek egyszer vége van. Tulajdonképpen ennek a kamarakiállítás sorozatnak ez az utolsó állomása a jubileumi év alkalmából. Természetesen más formában, más kivitelezésben, ugyanúgy igyekszünk majd más műtárgyakat bemutatni. Törekszünk olyan formákat, olyan kivitelezési lehetőségeket találni, melyek az Önök számára érdekesek lehetnek.

A tavalyi sikeren felbuzdulva ismét meghirdeti a Kis doboznyi szeretet akciót a múzeum. December 20-ig 9-től 17 óráig fogadják a cipős doboznyi adományokat a közgyűjteményben, melyet jó szívvel juttatnak el a rászorulókhoz. 

 

Matyasovszki Edit