Beszéljünk a fiatalok nehézségeiről! – Ifjúságkonferenciát rendeztek
Első alkalommal rendezett Ifjúságkonferenciát a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. Céljuk a fiatalokat érintő kihívások, nehézségek megvitatása volt.

Ismerjük a fiatalokat? A kérdés helytálló és időtlen. Milyen kihívásokkal, nehézségekkel küszködnek, milyen veszélyekkel néznek szembe? Ezekre kereste a választ a Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara által első alkalommal szervezett Nyíregyházi Ifjúságkonferencia közel 50 előadója és több mint 150 résztvevője.

Lengyelné Pogácsás Mária, az Ifjúsági Kerekasztal elnöke hangsúlyozta, a konferencia elsődleges célja, hogy beszéljenek az aktualitásokról, a fiatalságot érintő kérdésekről, kihívásokról. Ebbe beletartozik az ifjúságpolitika, a drogprevenció, a drogpolitika. Az elnök fontosnak tartja konferenciát kapcsolatépítés szempontjából is, mivel úgy véli, sok szervezet dolgozik Nyíregyházán a fiatalságért, akiknek nem egymás mellett, hanem közösen együttműködve kell ezen tevékenységüket folytatni.

 

Stagnáló tendencia

 

További képekért kattintson a fotóra!

A konferencián kiemelten foglalkoztak a fiatalok rizikómagatartásával, így az ifjúság dohányzásával, alkohol- és drogfogyasztásával. Ezek napi szinten jelennek meg a fiatalabb korosztály életében. A legfrissebb, 2016-os felmérések viszont pozitív eredményeket mutatnak ezeken a problémás területeken, hiszen stagnálás, illetve kis mértékű csökkenés tapasztalható a fogyasztási szokások tekintetében. Dr. Székely Levente, a Kutatópont Kft. kutatási igazgatója szerint ez nemcsak a megelőző kampányoknak köszönhető, hanem annak is, hogy a mai nemzedék kevésbé olyan lázadó nemzedék, ami ezekben a kockázati magatartásokban látja a lázadást. Számukra sokkal több, nem feltétlenül fizikai szabadidős elfoglaltság adott, amelyek lekötik az idejüket, amelyekben ki tudják teljesíteni önmagukat. Ezek legfőképp a digitális világhoz kötődnek.

 

Sikeres működés

 

A rendezvényen részt vett dr. Ulrich Attila alpolgármester is, aki elmondta, az első Ifjúságkonferencia egyrészt a nyíregyházi fiatalokkal foglalkozó szervezetek sikeres tevékenységét is mutatja, másrészt több szempontból fontos az önkormányzatnak is, hiszen lassan elérkezik az idő, amikor operatívan is elkezdheti a város megvalósítani a két éve elfogadott Ifjúsági Koncepciót.

A fiatalok nem csupán előadásokat hallgathattak meg, hanem szekcióüléseken tanácskozhattak a szabadidős és sporttevékenységekről, az értékekről és attitűdökről, valamint a nemzetközi együttműködésekről is.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka Lajos