Beszámoló Nyíregyháza Megyei Jogú Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájának támogatásáról

Beszámoló a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájának támogatása című TOP_PLUSZ-1.3.1-21-SB1-2022-00001 azonosítószámú projektről. 

Nyíregyháza MJV. Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül 80,00 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a 2021-2027-es uniós ciklus fenntartható városfejlesztési forrásainak felhasználásához, integrált területi, városi stratégiák készítésére. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásában valósul meg.

Magyarországon a 2007-2013-as uniós programozási időszak előkészítéséhez kapcsolódóan kerültek bevezetésre az integrált városfejlesztési, későbbiekben településfejlesztési stratégiák, melyek egy fontos eszközt jelentettek a városoknak az integrált szemléletű fejlesztések tervezéséhez mind városi, mind városrészi szinten, bevezetve az akcióterületi megközelítés jelentőségét is. Ennek megfelelően a 2021-2027-es uniós ciklus előkészítéséhez az eddigi városi stratégiák, az integrált településfejlesztési stratégiák módszertani elkészítésének felülvizsgálata vált szükségessé, hogy azok struktúrája és tartalma összhangba kerüljön a jelenleg érvényben levő európai és hazai szakpolitikai keretekkel. Ezt a célt tartja szem előtt Nyíregyháza Megyei Jogú Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájának támogatása című TOP_PLUSZ-1.3.1-21-SB1-2022-00001 azonosítószámú pályázata.

A támogatási kérelem benyújtásához a projekt keretében az alábbi dokumentumok készültek el:

  • az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) felülvizsgálata
  • új Fenntartható Városfejlesztési Stratégia (FVS) elkészítése
  • a TOP Plusz Városfejlesztési Programterv (TVP) elkészítése.

A Fenntartható Városfejlesztési Stratégia megalapozza a város további, jövőben elkészítendő stratégiai dokumentumait. A városoknak egy folyamatosan változó gazdasági – technológiai környezethez, az éghajlatváltozás kihívásaihoz és a klímasemlegességi célok eléréséhez, a digitalizáció folyamataihoz, váratlan külső veszélyhelyzetekhez kell alkalmazkodniuk. Ezeket kell figyelembe venniük városfejlesztési jövőképük és stratégiájuk megfogalmazása során, melyek egyúttal hatással vannak a városfejlesztés gazdasági – társadalmi peremfeltételeire is.

A pályázat keretében tervezetten további stratégiai dokumentumok elkészítését vállalta az Önkormányzat az alábbiak szerint:

- Az Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv elkészítése.

- A Fenntartható városi mobilitási terv (SUMP) felülvizsgálata.

-  Városi zöld menetrend alapján kidolgozandó városi zöld finanszírozási keretrendszer készítése, a város energiafelhasználásának átfogó energetikai felmérése.

- A városüzemeltetési szolgáltatások és önkormányzati fenntartású közintézmények digitalizációjára irányuló elemzések, felmérések, digitális akcióterv kidolgozása.

- A város projektjeire, az akcióterületeire és az FVS pénzügyi megvalósíthatóságára vonatkozó üzleti modell, üzleti terv készítése.

 

További információ:

Nyíregyháza MJV Önkormányzata

Cím: 4400 Nyíregyháza Kossuth tér 1.

Telefon: +36 (42) 524-524

Honlap: www.nyiregyhaza.hu