Berti Mozambikból

Kilométerek ide, kilométerek oda, Mozambik mégsem lehet annyira távoli ország, hogy a nyolcvanas évek végén ne gondolja úgy egy fiatal afrikai fiú, hogy Magyarországot válassza új otthonának. Dezanove Bartolomeu Inacio huszanhat évvel ezelőtt érkezett hazánkba, először Budapestre. Ott tanulta meg a magyar nyelvet, majd Debrecenbe került, ahol az akkor még Kossuth Lajos Tudományegyetemen szociológia, szociálpolitika szakon diplomázott. A szegények támogató egyesületénél kezdett el dolgozni, majd 1998-ban jött Nyíregyházára. A családsegítõ központban kapott állást, ahol a hajlékta­lan­el­lá­tás volt a fő területe, 2000 óta pedig az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezető-helyettesi pozícióját tölti be.
– Mozambikban – mivel délkelet-afrikai ország – nincs olyan meleg, mint bármelyik más észak- vagy közép-afrikai országban. Nálunk a maximum hőmérséklet 37 fok, a minimum pedig 6 – mondta el Berti, aki hozzátette, hogy Magyarországra érkezésekor a klímához való igazodás volt a legnehezebb feladata.
– Két év után viszont már úgy éreztem magam, mint bármilyen más magyar. Akkor panaszkodom a télre, amikor a magyarok is panaszkodnak és akkor vagyok elégedetlen a nagy kánikulával, amikor a magyarok is azok – hangsúlyozta.

NYÍREGYHÁZÁN TALÁLKOZNAK A VALLÁSOK

– Évek óta Nyíregyházán dolgozom, a nap nagy részét is itt töltöm. Nagyon szeretem a várost, főleg a mérete miatt. Nyíregyházára azt szoktam mondani, hogy itt találkoznak a vallások, hiszen a nagy templomok közel helyezkednek el egymáshoz. Itt van a római katolikus templom, a görög katolikus, az evangélikus és a református is. Különösen szeretem Sóstót és környékét, nincs olyan hónap, hogy ne menjek ki oda a családommal. Legutóbb 2012-ben voltam Mozambikban, be akartam mutatni a családomnak az afrikai rokonaimat. Nagy élmény volt mindkét fél számára, de mi már megszerettük Nyíregyházát, és jó is itt lenni – hangsúlyozta.

Bruszel Dóra