Béremelés a köztisztviselőknek

– A fizetés előmenetelhez kapcsolódóan és sávosan emelkedik. Az érettségizett általános ügyintézők a legalacsonyabb előmeneteli fokozatban, állami fogalmazóként bruttó 160–200 ezer forint közötti illetményt, míg felsőfokú végzettségű társaik 180–300 ezer forintot vihetnek haza. Az ugyanott legmagasabb előmeneteli fokozatnak számító állami vezető főtanácsosok diploma nélkül 250–400 ezer forintot, az egyetemet, főiskolát végzettek 350–500 ezer forintot, vezetői munkakörben pedig 420-tól akár 800 ezer forintig is kaphatnak a tisztviselők – mondta dr. Galambos Ildikó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatalának vezetője.

 

Erkölcsi elismerés

 

A mostani béremelést az érintett munkavállalók erkölcsi elismerésként is definiálják.

– Mi, ügyintézők kitöltjük a napi nyolcórás munkaidőnket, sokszor azon felül is dolgozunk. Úgy gondolom, hogy magam és a kollégák nevében is mondhatom azt, hogy azon felül, hogy ez egy anyagi elismerés, egy erkölcsi elismerés is és nagyon örülünk neki – fogalmazta meg Sebők Ivett kormányablak szakügyintéző az illetményemeléssel kapcsolatos érzéseit.

 

Állami tisztviselők

 

Az új szabályozás értelmében több fizetést vihetnek haza a pályakezdő ügykezelők is, számukra bruttó 129 ezer helyett 145 ezer forintot utal mától havonta a munkáltató. Július 1-jétől ugyanis mindegy, hogy a munka törvénykönyvének hatálya alatt állókról, vagy kormánytisztviselőkről van szó, mindannyian állami tisztviselők lesznek. A szektort érintő béremelésekre először azokon a területeken kerül sor, azaz a járásoknál, ahol az állampolgárokhoz legközelebb eső és legnagyobb tömegű ügyintézés zajlik.

 

Szakirányú végzettséggel

 

A törvény azt is előírja, hogy a kinevezett állami tisztviselőknek két éven belül szakirányú végzettséget, azaz közigazgatási szakképzettséget kell szerezniük. Vezetői munkakörben pedig öt éven belül kormányzati szakképzettség az elvárás.

Piszár Tünde