Benzinárak – Két lépésben emeli a MOL a jövedéki adót

Két lépésben emeli a MOL a benzin árát januártól. Még tavaly júliusban derült ki, hogy a Pénzügyminisztérium az uniós előírásokhoz igazodva január elsejétől kénytelen megemelni a jövedéki adót, így 41 forintos drágulásra kell számítani a kutakon január 15-e után.

Az elmúlt 2-3 évben rengeteg változás befolyásolta a benzin árát és különböző szabályok voltak érvényesek a kutakon. A koronavírus első hullámának idején 2020 áprilisában például történelmi csökkenést tapasztalhattak az autósok, akkor a benzin literenkénti átlagára 290 forint volt, ilyen olcsó 2010. április óta nem volt az üzemanyag. Aztán volt időszak, hogy napi tankolási limitet vezettek be a benzinkutakon, hosszú hónapokon keresztül 480 forinton rögzítette a magyar kormány a benzin és gázolaj árát, de volt olyan szabály is, amikor a magánszemélyek más árakon tankolhattak mint a céges kocsit vezetők.

Jövedékiadó-emelés

Azt tavaly július óta lehet tudni, hogy az uniós előírásokhoz igazodva 2024. január elsejétől a jövedéki adó miatt jelentős áremelkedésre kell számítani. Az uniós szabályozás szerint a benzin és a gázolaj literenkénti ára a tavalyihoz képest hétfőtől bruttó 41 forinttal emelkedne. A MOL azonban úgy döntött, hogy január 15-ig a drágulásnak a felét kell megfizetni, a bruttó 41 forintos emelés pedig két részletben jelenik majd meg az üzemanyagárakban. A legtöbb autós azonban úgy nyilatkozott, a járműveket az áremelkedés ellenére sem fogják letenni. A fogyasztók érdekeit figyelembe véve érvényesítik két részletben a kötelező jövedékiadó-emelést, először 20, majd 21 forinttal – erről a MOL magyarországi kiskereskedelmi igazgatója beszélt december végén.

Jól indul az év

A holtankoljak.hu adatai szerint a szerdai átlagárak így alakultak a kutakon: egy liter 95-ös benzint 561 forintért lehetett tankolni, a legdrágább helyen pedig 649 forintért. Ahogy az oldalon is írják: lakossági szempontból jól indul az év az üzemanyagárakat tekintve: péntektől a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, a benzin beszerzési ára a héten nem változik.