Benépesült a Gyermekgyógyászati Centrum

 – Évente közel tízezer fekvő és százezer ambuláns kis beteget kezelnek a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályán számos olyan speciális ellátással együtt, melyek csak ezen az osztályon érhetőek el a megyében. Éppen ezért fontos mérföldkőhöz érkezett a gyermekellátás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Tömbkórház felépülésével, és a műszerpark fejlesztésével. A költözés során a folyamatos betegellátás zavartalanul üzemel, a betegutak szervezésével a gyermekellátás egyetlen területe sem sérül – tájékoztatott dr. Dicső Ferenc, a Gyermekgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa.
Először a gyermeksürgősségi egy része, valamint 17 szakrendelő költözik át, így április 13-ától már az új épületben fogadják a kis betegeket. Ezt követően kerülnek át a további részlegek az új tömbbe, melynek mélyföldszintjén a gyermekradiológia, földszintjén a sürgősségi részleg és a szakrendelések, első emeletén a csecsemő-, kisded- és gyermek-belgyógyászat, a második emeleten az újszülött intenzív és a koraszülött részleg található, ahová egy másik sikeres projektnek köszönhetően klinikai műszerek kerülnek 300 millió forint értékben. A harmadik szinten a gyermek intenzív, a sebészet, valamint a neuropszichiátria kap helyet egy gyermeksebészeti műtővel és endoszkópos laborral együtt.

Ügyelnek a nyugalomra

A Gyermekrehabilitációs Osztály a gyermek-szakrendelők régi épületébe költözik, így ez az épületrész, amely az Intézeti Könyvtárnak és Kápolnának is otthont ad, megmarad. A munkálatok során fokozottan ügyelnek arra, hogy a régi épület és az épületrészeket összekötő híd bontási munkálatai által keletkező por és törmelék ne jusson a megmaradó épületszárnyba. A Gyermekosztály régi épületének bontása a tervek szerint május 4-én kezdődik. A helyén kétszintes, 361 férőhelyes nyitott parkolólemez épül, 5050 négyzetméter alapterületen. A Sebészeti tömb és a parkolólemez első szintje között átkötő folyosó is létesül.
A Gyermekosztály költözése a tizenötmilliárd forintból megvalósuló Tömbkórház projekt részeként valósult meg. A munkálatok során fellépő közlekedési- és parkolásirend-változásokról folyamatosan adunk tájékoztatást.

Sipos Marianna

(Fotó: MTI)