Benedek Miklós a Szabadtérin és a VIDOR-on

Az Orlai Produkciós Iroda által színre vitt előadást 2014 óta nagy sikerrel játsszák Budapest mellett az ország különböző városainak teátrumaiban. Nunciót, az egyik nagyapát Benedek Miklós alakítja, akit a nyíregyházi színházkedvelők is láthattak néhány évvel ezelõtt a VIDOR Fesztiválon olyan felejthetetlen vígjátékokban, mint A nagy négyes és A Napsugár fiúk. Mi a most előadott darab sikerének titka? – kérdeztük a Kossuth- és Jászai-díjas Kiváló és Érdemes Művészt.

 

TÖRTÉNET EGY AMERIKAI KISVÁROSBÓL

 

– Nagyon helyes kis története van. Két nagyszülőpár egy amerikai kisvárosban él. Folyton egymáshoz járnak vendégségbe, s ilyenkor megy az evés-ivás. Olaszországból vándoroltak ki 30 éve, de az unokájuk már amerikai. Az egyik gyerekük meghalt Vietnámban, a másik unoka sem él már a közelükben, így a velük maradtat körülveszik a szeretetükkel. A négy nagyszülő összefog, hogy megakadályozzák a fiú más városba költözését. Sok kis stiklit csinálnak, például szereznek a számára egy ifjú hölgyet partnernek, akit Cseh Judit alakít... Közben kiderül róluk sok minden, például, hogy az egyik nagymama folyton főz, állandóan táplálná a családot, az általam játszott Nuncio pedig nagyon beteg, de nem szeretné, ha ezt mások is megtudnák...

 

HÁROMSZOROS NAGYAPA

 

Mint megtudtuk, Benedek Miklós háromszoros nagyapa, s imádja az unokáit. A nagyobb, Tibor előző házassága idején született, Rómában él, az idén érettségizett. A két kicsi és szüleik a művésszel és feleségével egy házban, felettük laknak. Ő is érzékelte már az elválás szomorúságát, amikor vízilabdázó fia s az egész családja elköltözött Itáliába. Nagyon hiányoztak neki, de szerencsére hamarosan újra visszatértek, ám a darabbeli Nuncio, betegsége miatt soha nem láthatja többé az unokáját. A Szabó Kimmel Tamás alakította fiú hetente meglátogatja nagyszüleit. Mint Benedek Miklós elmondta, kisgyermekként ő is gyakran felkereste az apai nagymamáját az Oktogonnál lévő kávéházban, ahol a nagyi rendszeresen beszélgetett a barátnőivel, friss frizurával, vörösre festett körömmel. Gyakran bement hozzájuk az Abbáziába süteményt enni és egy kis „segélyt” kérni.
– Hamarosan hosszabb idõt töltök majd Nyíregyházán, ugyanis még a télen felhívott Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója, hogy elvállalom-e Makk Károly után a VIDOR Fesztivál zsűri-elnökségét – nyilatkozta lapunknak Benedek Miklós.


A VIDOR-ON KÉTSZER IS DÍJAZOTT VOLT

 

– A felkérést nagyon megtisztelőnek találtam, s elfogadtam. Ráadásul Makk Károly adta át nekünk, illetve nekem 2012-ben a Pulcinella-, 2013-ban pedig az Életmű-díjat. Ez a seregszemle a nevetésről szól, illetve a nevettetésről, ami nagyon nehéz feladat. Kíváncsi vagyok arra, a VIDOR-on látható darabok mennyire felelnek majd meg a kiírásnak. Nem szeretem a minden áron való nevettetést, csak azokat a darabokat, amelyek édesen-keserűen teszik ezt, ahogyan A folyón túl Itália is.

Sz. Kántor Éva

(Fotó: Internet)