Bende Kinga a fővárosban vendégszerepel

Mint fiatal művészünktől megtudtuk, még főiskolásként kapott egy szerepet ettől a teátrumtól, ami akkor az Átrium Film-Színház partnere volt. Felkérték, lenne-e kedve eljátszani Somerset Maugham világhírű regényéből, a Színházból készült színpadi adaptációban a „korosodó” díva ifjú vetélytársnőjének a szerepét. Természetesen örömmel mondott igent. A történetet nagyon sokan ismerhetik Szabó István Csodálatos Júlia című filmjéből, amiben a főbb szerepeket Annette Bening és Jeremy Irons alakította, s a színésznőt játékáért Oscar-díjra jelölték.

 

FIATAL FIÚBA SZERET BELE

 

A dolog „pikantériája”, hogy néhány éve Détár Enikő főszereplésével ez a társulat már elkészített egy nagysikerű Csodálatos vagy, Júliát! zenés darabként, ma már azonban a Spirit a korábbinál kisebb térben, a Margit híd budai hídfőjének közelében tartja előadásait, ennek megfelelően át kellett alakítaniuk az egész produkciót.

– Egy idősödő színésznőről szól a történet, aki beleszeret egy fiatalabb fiúba, ám a románc végén visszatalál régi önmagához és a férjéhez – idézte fel Kinga. – Az általam megjelenített fiatal hölgy és a díva velem egykorú szerelme az idők során egymásra találnak. A srác mutat be engem a művésznőnek, akit arra kér, alkalmazzon engem. Két szuper jelenetem is van az előadásban.

 

NEM VOLT EGYSZERŰ

 

Az egyikben állásért jelentkezőként sablonszövegeket, fűt-fát mondok, hogy felvegyenek a színházhoz, a másik jelenetben pedig már ott játszom, s a korábban csodált nő, aki érzi a rá leselkedő veszélyt szakmai és érzelmi szempontból egyaránt, porig aláz; rámutat, hogy a nyomába sem érhetek. Március végén tartottuk a premiert, a közönség szerette az előadást, amivel „tájolni” is fogunk. Nem volt egyszerű a próbafolyamat, hiszen reggel mentem, éjjel jöttem vissza Nyíregyházára, de szerencsére mindkét színház nagyon segítőkész volt.

 

TÖBB DARABBAN IS JÁTSZIK

 

Közben a két éve városunkban játszó ifjú hölgy A mumus című nagysikerű gyermekelőadásban szerepel a Móricz Zsigmond Színházban, amit Budapesten a Thália Színház közönsége is hatalmas ovációval fogadott nemrég. A Bál a Savoyban című nagyoperettben Lilit személyesíti meg, s a tragikusan fiatalon, az 1956-os forradalom harcai során elhunyt Gérecz Attila művei nyomán összeállított Így bocskorosan című műsorukat is többször előadják Pregitzer Fruzsinával, Rák Zoltánnal, és a párjával, Vaszkó Bencével.

Sz. Kántor Éva