Bencs László Emléklapot kapott Hajdú Ágota

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése egyes személyek és szervezetek kiemelkedő tevékenységének elismerésére és megbecsülésére alapította egyebek mellett a Bencs László Emléklapot. A Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa, Hajdú Ágota a város decemberi közgyűlésén vehette át az elismerést.

Hajdú Ágota énekzene- népzene szakos tanár, etnográfus. Bár Csongrád megyéből, Kiskundorozsmáról származik, mára már Nyíregyháza egyik „jellegzetes alakjává” vált. Sokak Ágota nénijét gyakran látni a városban, ahogy nagy hátizsákkal, szatyrokkal a kezében rohan egyik helyről a másikra, zenebölcsiből, az ovisokhoz, majd a Zeneiskolába, de Nyíregyháza kulturális életének is színes egyénisége. Rengeteg gyereket varázsolt már el népi hangszereivel, sípjával, dalocskáival, és a hozzájuk kapcsolódó kézműves játékokkal. Mára felnőtt egy generáció, akinek még zenebölcsiben énekelte a „Sárgarépa ez a busz” című dalt. Közülük többen léptek zenei pályára, tanultak tovább zenei felsőoktatási intézményekben. Megszámlálhatatlan azoknak a fiataloknak a száma, akikkel egészen kicsi koruktól foglalkozott. A zenebölcsis, zeneovis foglalkozásokon olyan hangulatot, légkört teremt, amely magával ragadja a gyerekeket és szinte számolják a napokat a következő találkozóig. Játékos formában tanítja a fiszeket és giszeket úgy, hogy a kicsik észre se veszik, hogy kottázni tanulnak.

Mire iskolába kerülnek, magabiztosan igazodnak el a hangjegyek csodás birodalmában és szinte egytől-egyig jelentkeznek valamilyen hangszeres képzésre. Fő hangszere a citera, amelynek különleges darabjait gyűjti. Tanítványaival rendszeresen részt vesz nívós népzenei versenyeken, lelkesen készíti fel növendékeit pályázatokra, megmérettetésekre, ahol mindig szép eredményeket érnek el. Munkájában szigorú, következetes, és úgy ért a gyerekek, a kamaszok nyelvén, ahogyan csak kevesen. A Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában folyamatos utánpótlást biztosít az általa vezetett Kakaó-bérlet hangversenysorozat, mely a referenciaintézmény egyik „jógyakorlata” között szerepel. Mellette kiváló tehetséggondozó projekteket készít az iskola számára.

Hiteles közvetítője a népzenei hagyományoknak, rendszeres fellépője a megye és a város kulturális rendezvényeinek.