Bencs-estek - a Bencs Villa februári programajánlata

Február 05. 17:30 TÖBBSZEMKÖZT - Jenei Judittal

Jenei Juditot meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt. A nyíregyházi színésznő A boldogság (h)arcai című személyes hangvételű önálló estje után egy újabb lehetőséget ad arra, hogy közelebbről megismerhessük. A derűs hangulatú "boszorkányperben" játékos kalandozásra hívjuk a misztikus Nyíregyháza díszletei közé. Színház, élmények, művészet, és minden, ami a smink mögött van... Legyen a vendégünk 2019. február 5-én 17.30 -tól a Bencs Villában!

Február 12. 17:30 EMLÉKEZNI ÉS EMLÉKEZTETNI

A kommunizmus áldozatainak emléknapja
19 évvel ezelőtt törvénybe iktatta a magyar Országgyűlés február 25-ét: legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak! Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok teljes mértékben jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.
Erre az eseményre, valamint a bolsevik terror által megöltekre,elhurcoltakra, testileg és lelkileg megnyomorítottakra gondolunk ezen az estén.
Tisztelettel várunk minden túlélőt, annak leszármazottait, de mindenkit, aki azt akarja, hogy ne történjen ilyen még egyszer a világon!"

Közreműködők:
A Móricz Zsigmond Színház társulatának tagjai: Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színművész, Fridrik Noémi, Gyuris Tibor, Horváth Viktor
Bata Hajnalka népdalénekes

Az emlékesten a műsort követően Pregitzer Fruzsinával Kováts Dénes beszélget a művésznő személyes indíttatásairól, a tanulságokról, az emlékezés fontosságáról.

Tisztelettel várunk minden túlélőt, annak leszármazottait, de mindenkit, aki azt akarja, hogy ne történjen ilyen még egyszer a világon!"

Február 19. 17:30 SZERETETKÖNYV Papadimitriu Athina önálló estje Müller Péter Szeretetkönyve alapján

A népszerű könyvből készült zenés monológ, a szeretet fontosságáról.
„Színház arról, amire mindannyian szomjazunk. Az előadás nem pusztán őszinte önvallomás, gazdag tanítás, de társkeresés is: a néző szeretetét keresi és szeretni segít.”
Müller Péter az írja: „A szeretetről beszélni egyedül nem lehet. Csak együtt.”
A szeretet a legnagyobb szavunk. Minden örömünk és gondunk mögött ez az egyetlen szó rejlik. Müller Péter szól a szerelemről, a barátságról, a női és a férfisorsról, a párkapcsolatról, a szexualitásról és a magányról, társunk elvesztéséről, a saját lelkünkkel való barátságról, az öregségről, a családról, a gyermeki és az anyai szeretetről, korunk érzelmi zűrzavaráról s az elmúlhatatlan égi szeretetről.

Február 26. 17:30 Az ACAPELLART énekegyüttes koncertje

AcapellArt Énekegyüttes
Az AcapellArt Énekegyüttes 2013. májusában alakult. A hat énekes mindegyike a Kodály Zoltán Általános Iskola diákjaként és a Cantemus Kóruscsalád kórusainak énekeseként nőtt fel. Több éves tapasztalatuk van a kóruséneklés területén, bár hivatásukat tekintve egyikük sem kizárólag művész. Az együttes előadásmódjának jellegzetessége többek között az, hogy az angol King’s Singers énekegyüttes hagyományaihoz hasonlóan, kizárólag férfi hangokra épít. A férfiak hangszínének hasonlósága ezekben a harmóniákban egyedien tiszta hangzást kölcsönöz a felcsendülő kórusművek előadásakor.

Az együttes tagjai:
Leányvári László – kontratenor
Magyar István – bariton
Eszenyi Gábor – bariton
Nagy Gábor – basszus
Magyar Péter – tenor
Nagy Attila – kontratenor