Bemutatták a TOP100-at

A TOP 100 magazint először másfél évtizeddel ezelőtt adták ki azzal a céllal, hogy bemutassák Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legjelentősebb gazdasági szervezeteit. Kezdetben még önkéntes adatszolgáltatáson alapuló felmérést végeztek. Immár 8 éve azonban az adóhatóság adataira és szakmaiságára épülő, exkluzív magazin formájában ölt testet a megyei TOP 100.

– A TOP 100 Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 100 legjelentősebb cégét mutatja be, de ezeken a cégeken keresztül a megye gazdasági helyzetét, a gazdasági trendeket is megmutatja – mondta el Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország főszerkesztője.

A legnagyobb árbevételt – csakúgy, mint a korábbi években – 2013-ban is a Michelin Hungária Abroncsgyártó Kft. érte el. A cég 191,3 milliárd forint árbevételt realizált, ami 3,1 százalékkal haladta meg az azt megelőző évit. A legnagyobb megyei foglalkoztatók a városunkban működő Michelin, a LEGO Manufacturing Kft. és a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. voltak. Dr. Kovács Ferenc polgármester hangsúlyozta, az utóbbi időszakban láthatóan pozitív irányba fejlődött a gazdaság a városban, és ez az adatokban is megjelenik.

– Sok befektetés, jellemzően termelő beruházás valósult meg – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester. – A legnagyobb a LEGO, de hát mindegyik, a Michelin, a Hübner, az Eissman, a Contitech, a Jász-Plasztik, a Sematic legutóbb, komoly beruházásokat folytatott, ami persze munkahelyekkel is járt, és ez megjelenik a munkanélküliségi számokban is. Legutóbb ez már 6,44 százalékra csökkent, és remélem, hogy ez a folyamat tovább megy.

A polgármester kifejtette, hogy a 2014-2020-as új európai uniós fejlesztési időszak, ahol a kormányzat által meghirdetett program szerint a források 60 százaléka gazdaságfejlesztésre megy majd, ezt a fellendülést tovább tudja erősíteni. A tapasztalatok szerint ugyanis a nagy cégek mind nagyon elégedettek a nyíregyházi munkaerővel és a város adottságaival is.

Bruszel Dóra