Bemutatták a kispanda-ikreket

Minden kis állat születése nagy dolog egy állatkertben, de ha ilyen igazi cuki ikerpárról van szó, amik veszélyeztetett állatok, az külön örömet jelent. A faj a természetben a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban él 2000–4800 méteres magasságban.

FOGSÁGBAN RITKÁN SZAPORODNAK

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, a nyíregyházi kispanda-szülők 2 éve élnek együtt az Európai Fajmegőrzési Program keretében. Ting-ting Pozsonyból, míg Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett Nyíregyházára. A szaporulat azért is örvendetes, mert fogságban nagyon ritkán szaporodnak a macskamedve-félék családjába tartozó állatok.

MINDKETTEN NŐSTÉNYEK

A jelenleg 5 hetes apróságok idejük nagy részét egy helyben fekve, odújukban töltötték. Az anyaállat eleinte szinte egész nap kölykeivel volt, bár most már egyre többször hagyja el a fészket, de visszajár hozzájuk, hogy megszoptassa és tisztogassa őket. Most első alkalommal az állatorvos is megvizsgálta az ikreket. Dr. Tóth Alexandra arról számolt be, hogy egészségesek, jól fejlődnek, már a szemük is kinyílt, és mindketten nőstények.

MÉG RITKÁN LÁTHATÓK

A szülők még nagyon féltik kicsinyeiket, egyik odúból a másikba költöztetik őket, így a látogatók csak egy ilyen pillanatot kaphatnak el. Talán két hét múlva kezdenek majd önállóan ismerkedni a külvilággal, akkor lehet majd őket hosszabb ideig látni.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)