Bemutatók a Móricz Zsigmond Színházban – Édes Charity, A kripli, Szaffi
Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Még csak szeptember első harmadát éljük, de a hét végéig három új előadással találkozhatnak a nézők a Móricz Zsigmond Színházban. Augusztus végén a MŰvész Stúdióban mutatták be a Púpos lovacska meséjét, múlt szombaton az Édes Charity kőszínházi bemutatója volt, szeptember 12-én aztán egy ír szerző A kripli című fekete komédiája várja a közönséget a Krúdy Kamarában.

 

A pandémia miatt csak júniusban kezdtek el próbálni az Édes Charity című Broadway musical színészei, zenészei és táncosai. Augusztus közepén előbemutatót tartottak a Szabadtéri Színpadon, illetve a szombati bemutató előadás előtt két nyilvános főpróbát. A nézői üzenetek azt jelzik, hogy ilyen típusú látvány- és hangzásvilággal még nem találkoztak ezen a színpadon. Charity egy rossz útra tévedt, de igaz szerelemre vágyó lány megható története.

„Én szerintem a színpadon mindig az történik, ami az életben is történik. Valószínűleg minden történetet – még a leginkább fikciós alapú történeteket is – az élet ihleti. Ugyanis a színpadon van egy nagyon fontos dolog, ami az életet alkotja, és az az ember. A lélek, az emberi történetek. A Charity is ilyen. Amellett, hogy egy óriási gépezet és egy látványos Broadway musical, és csinálja a show-t, amellett egy nagyon érzékeny emberi történet, tehát mindenféleképpen olyan dolgokból áll össze, amik az életben is fellelhetőek. Olyan érzésekből, olyan emóciókból” – nyilatkozta a rendező.

E nagyon is szórakoztató előadásban Tamás Attila vezényli a színpadon estéről estére játszó 11 tagú zenekart, a tánckar pedig Molnár G. Nóra koreográfiáival gazdagítja az előadást. A rendező szerint e fantasztikus alkotótárs sokat tett hozzá a musical sikeréhez. Horváth Illés ma már új darabot, a Szaffi című mesejátékot próbálja a nagyszínpadon.

„Először annyit tudtam, hogy idén elvállalom egy gyermekelőadás megrendezését itt, ebben a színházban. Persze mentek a találgatások, a keresgélés, gondolkodás, hogy mi legyen. A Szaffi egy Jókai kisregény, tehát van egy szépirodalmi alapja a dolognak, majd volt a ’80-as évek közepén egy nagyon népszerű rajzfilm belőle. Én bízom benne, hogy a szülőknek és tanároknak is mond valamit ez a cím, tehát nagy bizalommal fordulnak felé, és hozzák el a gyerekeket. Egy nagyon szerethető, érzelmes, ugyanakkor vicces történet a Szaffi. De hogy egy egészen személyeset mondjak, Gálvölgyi Anettnek, az egyik tervezőnek a kedvenc meséje volt kiskorában, és amikor meghallotta ezt a címet, annyira fellendült a gondolattól, hogy bennem elbillentette a mérleg nyelvét a választás terén” – folytatta Horváth Illés.

Az előadás szereplői többek között Horváth Margit és Horváth Réka, Urmai Gábor, Dézsi Darinka és Gulyás Attila, illetve több gyakorlatos színészjelölt. A bemutató október 2-án lesz a nagyszínpadon. Szeptember 12-én, e hét szombaton pedig Martin McDonagh A kripli című fekete komédiájával találkozhat a közönség a Krúdy Kamarában. Csámpás Billy szerepében Gulácsi Tamás.