Bemutatkoztak az új, CNG autóbuszok Nyíregyházán

Nyíregyháza MJV Önkormányzata az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében nyert 100%-os intenzitású támogatással 41 darab sűrített földgázzal üzemelő, úgynevezett CNG buszt. A 2018. január 25-i, városi közgyűlés egyik napirendi pontja volt az Önkormányzat és az Északmagyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉMKK) között megkötött Közszolgáltatási Szerződés módosítása, mely az új buszok átadásának-átvételének, valamint a hozzájuk kapcsolódó CNG töltőállomás üzemeltetésének részleteit is tartalmazta.

Ehhez társulva egy szóló, valamint egy csuklós gépjármű érkezett a Kossuth térre, amit először a képviselők tekinthettek meg, majd egész nap a belvárosi járókelők is megnézhettek, kipróbálhattak. A közgyűlésen elfogadott szerződés szerint a teljes flotta február elejéig érkezik Nyíregyházára, az átadást-átvételt követően útvonalbejárásokat végez majd velük az üzemeltető ÉMKK annak érdekében, hogy az üzemszerű működést semmilyen külső körülmény ne akadályozza.

Az esetleges kapcsolódó útvonalakadályelhárításokat követően indul majd – már menetrendi forgalomban – az első, próbaüzemi hónap, mely időszakban az ÉMKK külön biztonsági flottatartalékot tart fenn. Másnap, 2018. január 26-án először a helyi média munkatársai próbálhatták ki mozgásban is az előző nap a Kossuth téren kiállított példányok szólós változatát egy autóbuszos study tour keretében, melynek részeként megszemlélhették a projekthez kapcsolódó, Tiszavasvári úti új, CNG töltőállomást is.

 

Fotók: Szarka Lajos