Bemutatkozik az ERASMUS+ nemzetközi program a Nyíregyházi Egyetemen

Az Erasmus+ programban a Nyíregyházi Egyetem fő célkitűzései a külföldi partnerintézményekkel való együttműködések fejlesztése, új partneregyetemek keresése, valamint közös nemzetközi képzések kifejlesztésének előkészítése.

Jelen rendezvény célja a nemzetközi együttműködési lehetőségek bemutatása a Nyíregyházi Egyetem hallgatóinak, dolgozóinak és a meghívott vendégeknek. A rendezvény angol és magyar nyelvű előadásaival információs teret biztosít a nemzetközi érdeklődésre számot tartó előadásokhoz.

A tervek szerint a Nyíregyházi Egyetemen évente megrendezésre kerülő Erasmus+ International Days rendezvény fő stratégiai célkitűzése a hallgatói és dolgozói bázis megteremtése a későbbi együttműködésekhez, mint például nemzetközi nyári egyetem, és további Erasmus+ programokban való részvétel.

 

30 év

 

Idén 30 éves az Erasmus program, mely az Európai Unió egyik legsikeresebb programja. A létrejötte óta eltelt 30 év alatt lehetőséget biztosított a résztvevők, elsősorban a fiatalok számára, hogy bizonyos időt külföldön eltöltve új tapasztalatokra tegyenek szert és szélesítsék látókörüket.

Az Európai Bizottság friss statisztikákat tett közzé, amelyek arról tanúskodnak, hogy az EU oktatási és képzési programja sikeresebb és nyitottabb, mint valaha.

Magyarország 1998 óta vesz részt az Európai Unió által támogatott oktatási programokban. Elsőként a felsőoktatási hallgatók uniós tanulmányait segítő Erasmusban, majd a köznevelés, a szakképzés, a felnőtt tanulás és az ifjúsági programok terén is elindulhattak az együttműködések.

A Nyíregyházi Egyetem tavaly is, és idén is csatlakozott a programhoz: a 2017/2018-as tanévre is ösztöndíj lehetőséget biztosít a hallgatóknak és a dolgozóknak nemzetközi programban való részvételre.

 

Helyszín: Nyíregyháza, Nyíregyházi Egyetem, D épület 3-as körelőadó

 

PROGRAM:

 

2017. május 8. hétfő – angol nyelvű előadások napja

09.45–10:00 Megnyitó – Nagyné Dr. Schmelczer Erika, Nyíregyházi Egyetem

10:00–10:30 – Christine Demaecker, Brüsszeli ULB Egyetem: Student Mobility for the Translation and Interpretation Curriculum

10:30–11:00 – Dr. Jean Gomez, Brüsszeli ULB Egyetem: Erasmus – A revolution in Universities? A personal experience

Kávészünet

11:15–11:45 – Dr. Hamburg Andrea, Nagyváradi Egyetem: Cultural Differences – Important Variables in International Relations

11:45–12:15 Dr. Takács Tamara, Nyíregyházi Egyetem: Education mobility in the border area


2017. május 9. kedd - magyar nyelvű előadások napja

10:00–10:30 – Késmárki Krisztina, Nyíregyházi Egyetem: 30 éves az Erasmus+ program: Mobilitás fejlesztések a Nyíregyházi Egyetemen

10:30–11:00 – Dudás Éva, Nyíregyházi Egyetem: Az Erasmus+ mobilitási programok működése a Nyíregyházi Egyetemen

Kávészünet

11:15–11:45 – Kátai Henrietta, Szent István Egyetem: A nemzetköziesítés eredményei a Szent István Egyetemen

11:45–12:15 – Dr. Páy Gábor, Nyíregyházi Egyetem: Mobilitást elősegítő partneregyetemek az Erasmus+ és CEEPUS programokban

Nyíregyházi Egyetem