Behajtható a be nem fizetett köztartozás

[video]

Idén is be kell fizetniük a vállalkozóknak a kamarai hozzájárulást a kereskedelmi és iparkamarában. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara erről január végétől 28 ezer 500 vállalkozásnak küld értesítést és tájékoztató füzetet. A vállalkozóknak a törvény alapján 2012. március 31-éig kellett kitölteniük egy regisztrációs adatlapot a kamaránál, és ezzel együtt meg kellett fizetniük az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulást. A vállalkozóknak ezt akkor is teljesíteniük kellett, ha nyugdíjasok, vagy gyesen, gyeden vannak. A hozzájárulás megfizetése alól csak az mentesül, aki működését szünetelteti az adott év január elsejétől az év teljes időszakában, és azt bejelenti a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamarában. A kamarai hozzájárulást a vállalkozásoknak minden évben meg kell fizetniük, a befizetés határideje 2015-ben is március 31-e.

 

A TARTOZÁS ADÓKÉNT BEHAJTHATÓ

 

Nagyné Varga Katalin, a megyei kereskedelmi és iparkamara főtitkára elmondta, az elmúlt év végéig a 30 ezer regisztrált vállalkozás közül 12 ezer nem tett eleget az elmúlt három évre vonatkozó fizetési kötelezettségének. Tavaly ősszel megkezdték a köztartozás behajtását elsősorban azoknál a cégeknél, amelyek az elmúlt évek egyikében sem fizettek hozzájárulást. Felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben behajtás útján teljesül a kötelezettség, a tartozás összege megduplázódik. Viszont, ha önként pótolják az elmaradást a kamarában vagy átutalással, akkor csak az alap hozzájárulást, tehát évi 5 ezer forintot kell megfizetni.

 

SZOLGÁLTATÁSOKAT NYÚJTANAK

 

A kamara felhívja a vállalkozók figyelmét, hogy a hozzájárulás fejében különböző szolgáltatásokat nyújtanak. Ilyen többek között a pénzügyi, gazdasági és hiteltanácsadás, szakképzési tanácsadás, pályázat- és rendezvényfigyelés, hazai és nemzetközi üzleti partnerközvetítés. A vállalkozói nyilvántartás minden érdeklődő számára hozzáférhető, és nemcsak üzleti kapcsolatok kereshetőek, hanem a magánszemélyek számára is megkönnyítik egy-egy szakember megtalálását.

Szoboszlai Tibor