Befejeződött a közel egymilliárd forintos óvodafejlesztés Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

Közel egymilliárd forintból újultak meg oktatási intézmények Nyíregyházán. Az Óvodafejlesztés Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál – II. ütem című pályázatnak köszönhetően egy bölcsőde és nyolc óvoda korszerűsödött a város különböző pontjain. A 995 millió forintos forrásból többek között a neveléshez szükséges eszközöket vásároltak, megtörtént az épületek belső felújítása és konyhatechnológiai beruházások is megvalósulhattak.

Modern épületek és modern felszerelések – gyerekeknek és dolgozóknak egyaránt jobb ilyen körülmények között tölteniük a mindennapokat. Az önkormányzat most zárult projektjében több oktatási intézmény is korszerűsödhetett a 995 millió forintos, 100%-os, vissza nem térítendő pályázati forrásból. A gyerekek bölcsődében vagy óvodában kezdik meg az igazi közösségi életüket, ezt pedig nem mindegy, hogy milyen állapotok között.

„Ezek az intézmények már elég régiek voltak abból a szempontból, hogy elhasználódtak a burkolatok, elhasználódtak azok az eszközök, amelyekkel a gyerekek mindennapjaikat élték az óvodákban, illetve a bölcsődében. Ide tartoznak például a belső nyílászárók és minden olyan, az ingatlanban elhelyezett eszköz, legyenek azok konyhai eszközök is, amelyek nagy igénybevételnek vannak kitéve. Ezért volt szükség arra, hogy ebben a projektben ezek korszerűsödjenek, megújuljanak, hogy egy egészséges és biztonságos környezetet teremtsünk a gyermekek számára” – nyilatkozta dr. Kása Brigitta, Nyíregyháza aljegyzője.

Több a férőhely

Padlócsere, falfestés, a konyha megújítása, többek között ilyen felújítások valósultak meg az intézményekben. A számítógépek beszerzése, illetve a légtisztító berendezések beüzemelése pedig főleg a munkavállalók hétköznapjait segítik. A projektnek köszönhetően a bölcsődei férőhelyek 76-tal nőttek, illetve 1086 óvodai férőhely újult meg a programnak köszönhetően.

„Próbálunk növelni, mert hál’ istennek gyerek van Nyíregyházán, elég sok, de legyen is minél több, ezt kívánom a közeljövőben. A helyszám nagyon fontos, de az sem mindegy, hogy min alszanak a gyerekek, nekünk az a jó, ha az óvodai csoportjaink telített számmal mennek és egészségesen. Nem csak úgy, hogy mindenki behordja a belváros környékére a gyerekét és a gyerekek ott nagyon szorosan vannak, hanem egészséges elrendezéssel. Ezért is újítunk, hogy aki a belvárostól messzebb lakik és tudja a gyerekét bármilyen külső tagintézménybe hordani, akkor tegye azt meg, mert nem teszünk különbséget a belváros és Nyíregyháza külső kerületei között egyáltalán. Mindegyik egyaránt fontos” – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Megvalósult tervek

A keddi projektzáró rendezvényen elhangzott, a polgármesteri célkitűzés ezzel a pályázattal megvalósult, tehát minden önkormányzati gyermekintézmény megújult, korszerűsödött Nyíregyházán. Amennyiben szükség van például új játszóeszközök beszerzésére a most befejeződött projekten túl, akkor természetesen a jövőben is folytatódhatnak a fejlesztések – tette hozzá dr. Kása Brigitta aljegyző.

A II. ütemben felújított intézmények listája:

– a Búzaszem Nyugati Óvoda Benczúr téri Tagintézmény (4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 20.),

– a Gyermekek Háza Déli Óvoda Kassa utcai Telephely (4400 Nyíregyháza, Kassa u. 27.),

– a Búzaszem Nyugati Óvoda Gyermekkert Tagintézmény (4400 Nyíregyháza, Tőke u. 3.),

– a Tündérkert Keleti Óvoda Margaréta Tagintézmény (4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 14.),

– az Eszterlánc Északi Óvoda Székhelyintézmény (4400 Nyíregyháza, Tas u. 1-3.),

– az Eszterlánc Északi Óvoda Gyermekmosoly Tagintézmény (4400 Nyíregyháza, Etel köz 13.),

– az Eszterlánc Északi Óvoda Gyöngyszem Tagintézmény (4400 Nyíregyháza, Krúdy Gyula u. 27.),

– a 14. sz. Bóbita Bölcsőde (4400 Nyíregyháza, Tas u. 1-3.),

– a Tündérkert Keleti Óvoda Nefelejcs Tagintézmény (4551 Nyíregyháza-Oros, Deák Ferenc u. 2.).

Kapcsolódó galéria

Óvodafejlesztés - projektzáró rendezvény