Bedarálták a csempészcigarettát

Több mint 40 ezer szál cigarettát és mintegy 200 kilogrammnyi finomra vágott dohányt vittek ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Orosra, a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. Szállási úti telephelyére, ezt a mennyiséget egy negyedév alatt kobozta el a csempészektől a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az illegálisan az országba hozott dohányárut megsemmisítették.

 

IDÉN MÁR TÖBB MINT 40 MILLIÓ SZÁL CIGARETTÁT FOGLALTAK LE

 

2015-ben országszerte eddig több mint 40 millió szál cigarettát foglaltak le, valamivel kevesebbet, mint az elmúlt évben, ezt a csempészek szokásainak változásával magyarázzák. Korábban egy-egy éjszaka alatt több száz karton cigarettát is áthoztak a zöldhatáron, de a sorozatos lebukások miatt óriási volt a veszteségük, így mostanában inkább kisebb mennyiséget hoznak. A módszer nem változott, a csempészek többsége még mindig a zöldhatáron éjszaka próbálkozik, így a NAV hőkamerákat és éjjellátó berendezéseket is bevet, a határátkelőhelyeken pedig cigarettakereső kutya, kamion- és vasúti röntgen is segíti az ellenőrző munkát.

– A gépkocsi szinte minden részében találtak már cigarettát a kollégáim – mondta Suller György Attila alezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és jövedéki szóvivője. – A múlt héten egy felderítésen például egy hűtőkamion rakterében volt elrejtve a dohányáru, itt az volt a gyanús, hogy a hűtőkamion papír szerint fát szállít, úgyhogy röntgennel átvilágították, és ki is derült, hogy a kamion tetejében nagy mennyiségű cigarettát rejtettek el. De a kollégáim találtak már csempészárut a vasúton vasérc alatt, illetve személygépkocsiban a rádiós magnó vagy a légzsák helyén, a kárpit falában, rengeteg helyen találunk cigarettát.

 

MEG KELL SEMMISÍTENI A CSEMPÉSZÁRUT

 

A NAV munkatársai Oroson olyan termékeket semmisítettek meg, amelyeket nagyrészt az ukrán határon Magyarországra adózatlanul hoztak be. A jogerősen elkobzott dohányárut a jövedéki jogszabályok szerint meg kell semmisíteni. Ezek a termékek ugyanis nem ellenőrzött körülmények között készültek. Egy angol kutatás kimutatta, hogy más növényi származék mellett vasreszeléket, sőt, madárürüléket is találtak már határokon illegálisan áthozott cigarettában, Magyarországon pedig olyan áruval találkoztak a NAV munkatársai, amelyben a vágott dohány közé tölgyfalevelet kevertek.

Az adó- és vámhivatal által lefoglalt dohányterméket a Szállási úti telephelyen bedarálták, ezt zöld hulladékkal elvegyítve bioföldként értékesítik majd.

F. A.