Bébibumm – Közel száz apróság született a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatparkban a tavaszi és a nyári időszakban is számos állatcsalád kifutójában kopogtatott a gólya. Sorra születtek a park lakóinak kicsinyei; pampanyúl, Mayotte-maki, amerikai és európai bölény, Rothschild-zsiráf és fehér oroszlán is született.

Idén tavasszal elsőként pampanyulak vagy más néven nagy marák láttak napvilágot a Nyíregyházi Állatpark Dél-Amerika élővilágát bemutató kifutórendszerében. Az itt élő három tenyészpár közül most mindháromnak született egy-egy kölyke. A monogám kapcsolatban élő nagy marák ilyenkor átmeneti kolóniát alkotnak a többi párral és közösen vigyáznak az utódokra. Sárgaszakállas maki ikrek is napvilágot láttak a Sóstó Zooban. A különleges Mayotte-maki csapatot a tavaszi-nyári időszakban a park vendégei testközelből is megcsodálhatják, hiszen jó időben a makierdőben laknak, ahová a látogatók beléphetnek az állatok közé. Szépen cseperednek az állatpark amerikai és európai bölény borjai is. Az országban egyedülálló módon Sóstófürdőn európai és amerikai bölény is látható, s idén mind a két csapatban kis borjú született. A park Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében, a Tarzan-ösvényen is kopogtatott a gólya; Rothschild-zsiráf született. A kis zsiráfnak azonban segítségre volt szüksége, mivel anyja nem gondozta.

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark szóvivője elmondta: „Természetesen annak örülünk a legjobban, ha a szülőállatok nevelik az apróságokat, de olykor előfordul, hogy a gondozók veszik át a szülő szerepét. Ez történt idén is, ugyanis az egyik kis Rothschild-zsiráfunkat nem nevelte az anyja. Ez általában akkor fordul elő, amikor a szülőállat tapasztalatlan. Ilyen esetben folyamatosan megfigyeljük, mind az anyaállatot, mind a borját. Ezt tettük a kis zsiráf születését követően is, majd hosszas mérlegelés után úgy döntöttünk, át kell vegyük a pótpapa szerepét.”

A zsiráfborjú elfogadta gondozóit, akik eleinte 2 óránként etették az apróságot. Egy hónaposan már naponta 5 liter tehéntejet fogyasztott és elérte a 210 cm-es magasságot. A kicsivel együtt már 7 tagot számlál a park Rothschild-zsiráf csapata. Ritka színváltozatú nagymacskák, fehér oroszlánok láttak napvilágot még az állatparkban. A picik 4 hetes korukban, egy állatorvosi vizsgálat keretében mutatkoztak be a nagyközönségnek, ahol a testtömegmérés mellett az aktuális vakcináikat is megkapták. A 7 éves, Csehországból érkezett anyaállat, Binti és szintén 7 éves párja, a Hollandiából érkezett Inkosi 2015 óta alkot egy párt a Nyíregyházi Állatparkban. A szülőpár mindkét tagja odaadó gondoskodással neveli a három csöppséget, akiket a szerencsésebb látogatók akár meg is tekinthetnek, hiszen a kölykök már a külső kifutóba is kimerészkednek.

 

Helmeczy Éva