Banki hitelesek elszámolása

A kötelező forintosítás kapcsán a bankok már megkezdték az elszámolólevelek postázását az érintett devizahiteleseknek. A pénzintézeteknek április végéig ki kell küldeniük az országosan több mint 1,7 millió értesítést. Ebben benne lesz az MNB-képlet alapján esetleg visszajáró összeg, és néhány egyéb elszámolási tudnivaló is. Ha valaki megkapta a levelet és kap pénzt is, azt a levél kézhezvételétől kezdve 15 munkanapon belül várhatja.

MÁRCIUS VÉGI HATÁRIDŐ CSAK VÉGTÖRLESZTŐKNEK

A nagyjából 170 ezer kedvezményes végtörlesztő nem kap ilyen levelet, nekik március 31-ig ezt külön igényelniük kell a pénzintézettől, 10 ezer forintos díjért. Az elszámolást számukra november 30-ig postázzák. A kedvezményes végtörlesztéssel kiszállók közül leginkább azok reménykedhetnek még valamennyi visszajáró pénzben, akiknek már a végtörlesztéskor is nagyon alacsony volt a tőketartozásuk. Ők ez esetben a 10 ezer forintos igénylési díjat is visszakapják.

 [REKLAM]

KÉT ESETBEN NINCS FORINTOSÍTÁS

Fülöp Zsuzsanna, a Bankfelügyelet szóvivő-helyettese elmondta, sok esetben téves információk keringtek a gépjárműhitellel és személyi kölcsönnel rendelkezők esetéről. Az elszámolást ők is megkapják április végéig, és a korábban tisztességtelenül elvont összegeket számukra is visszatérítik, de a fennmaradó tartozást nem váltják át forintra. A banknak esetükben is április 30-ig kell postára adni az értesítőt.

A helyettes szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy azok a hitelesek, akiknek ténylegesen devizában törlesztett kölcsönük volt, vagy forinthitelük, azok későbbi időpontban, augusztusban és szeptemberben fogják kézhez kapni az elszámolási értesítőket. A fogyasztók a banki elszámolási értesítő kézhezvételét követő 30 napig nyújthatnak be panaszt pénzügyi intézményüknél.

Szoboszlai Tibor