Ballagnak az óvodások – A szülők és a testvérek részt vehetnek az ünnepségeken

Elkezdődtek a ballagások a város óvodáiban. A szabályok szerint a szülők, illetve a testvérek vehetnek részt az ünnepségeken, nekik kötelező a maszkviselés. Az intézmények csak az udvaron szervezhetnek ballagást, külön csoportonként, ezzel is elkerülve a tömeget.

Délelőtt még csak próbáltak, délután pedig el is ballagtak a Gyermekek Háza Déli Óvoda nagycsoportosai. Az időjárás is kedvezett a gyerekeknek, ami azért is fontos, mert esőnapot nem terveznek az óvodában, esős időben bent rögzítik a búcsúzást, amit a szülők visszanézhetnek. A járványügyi helyzet miatt tavaly is így tudták megszervezni az óvodai ballagásokat. Idén bár szigorú szabályok mellett, de a szülők és a testvérek élőben is láthatják a gyerekeket.

Csütörtöki és pénteki ballagások

A vegyes csoportokból összesen 56 óvodás ballag el a következő hetekben, csoportonként külön napokon, csütörtökönként és péntekenként.

„Két szülő és a testvérek jöhetnek a ballagásra, ez is egy szabály. Biztos előfordul majd olyan, hogy mondjuk anyuka egyedül neveli a gyerekét, vagy külföldön vannak és a nagymama volt az, aki a gyereket gondozta, rendezte ez idő alatt, akkor természetesen őt is be fogjuk engedni az óvoda területére. Az intézmény területén kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése, erre nincs szükség a 6 éven aluli gyerekeknek, sem a ballagóknak, az óvó néniknek és az értelmi fogyatékos embereknek sem. Ha a szülők szerveznek a ballagás után egy kis megvendégelést, az is csak külterületen történhet, ha fotóst hívnak, rendelkeznie kell oltási igazolvánnyal és csak úgy jöhet az óvoda területére” – mondta Skarbit Józsefné, a Gyermekek Háza Déli Óvoda intézményvezetője.

Érvényes szabályok

Ezek a szabályok mind a 35 óvodára érvényesek Nyíregyházán, csak az udvaron búcsúzhatnak el a gyerekek az óvó néniktől és az intézménytől. A vendégek az épületet megkerülve tudnak majd bemenni hátra, az udvarra. Különböző járványügyi szabályok nemcsak a ballagás idején lépnek érvénybe, nap mint nap törekednek az intézményben arra, hogy biztonságosan járhassanak óvodába a gyerekek, így például a szülőknek az ajtóban kell elköszönni a gyerekektől, belépéskor hőmérsékletet mérnek, a csoportok pedig nem keverednek napközben sem az épületben, sem az udvaron.

Megszépül az udvar

„Nyolc csoportban 187 gyerek van most itt és ők azok, akik az év végét is itt töltik, meg a nyarat is, remélhetőleg az óvodában, mert a nyári zárás is most két hétre csökkent. Azért van erre szükség, mert nagyon sok szülő kivette a szabadságát, ameddig zárva volt az óvoda és gondolatom szerint nyáron fogják hozni a gyerekeket. Mi erre fel vagyunk készülve, már szépül az udvarunk a nyári életre, úgyhogy reméljük, ez így is lesz” – tette hozzá az intézményvezető.

Az udvari eszközök karbantartása folyamatos, rendszerint felmérik a játszótér állapotát és ha szükséges, felújítják azokat. A Gyermekek Háza Déli Óvoda udvarán jelenleg is dolgoznak az udvaron, hogy a gyerekek szép és biztonságos eszközökön tudjanak játszani.