Ballag (és ajándékoz) a vén diák

Egyre korábbra tehető napjainkban a középiskolai ballagások ideje. Sok oktatási intézményben már április közepén, hetekkel az érettségi írásbelik előtt elbúcsúznak alma materüktől a nebulók, hogy fel tudjanak készülni a vizsgákra. Ez egy olyan mérföldkő a diákok életében, melyet minden szülő szeretne maradandó ajándékkal is megpecsételni. A diákok pedig pedagógusuknak kedveskednek emlékekkel, mely az osztállyal töltött évekre emlékeztetheti őket.

VÁLTOZÓ TRENDEK

Ahogy a divatban, az ajándékok esetében is megfigyelhetőek trendek. Péter Tamásné négy évtizede oktatja a felnövekvő generációt a kereskedelem fortélyaira. A hajdani kereskedelmi szakközépiskolában kezdte pályáját és ennek jogutódjából a Sipkay Barna Kereskedelmi, Ven­déglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégiumból ment nyugdíjba, így van rálátása az ajándékozási szokások változásaira. Emlékezetes számára az a korszak, amikor Szász Endre-kerámiákat ajándékoztak leggyakrabban az osztályok, majd ezeket felváltották a Hollóházi, Herendi és Zsolnai porcelánok kora. Természetesen ezek értéke attól függött, hogy a pedagógus mennyi időt töltött a nebulóval – mesélte a tanárnő. – Néhány év elteltével azonban a porcelánok ideje is lejárt és beköszöntött a kristályvázák és pohárkészletek divatja. A ma is szép ajándéknak minősülő kristályok is eltűntek néhány év után, és egy személyes ajándékos korszak következett – mondta el Péter Tamásné. – Ekkor jelentek meg az ékszerek, órák, melyeket gravírozással tettek egyedivé az osztályok, hogy mindig emlékezzen rájuk a pedagógus.
– De ennek az ideje is hamar leáldozott, majd egy rövid ideig az elektronikai berendezések ajándékozása jött divatba – emlékezett vissza az oktató. Itt a konyhai eszközöktől a laptopig számos eszközzel találkozott a tanári szobában.

FÓKUSZBAN A PRAKTIKUM

– Napjaink ajándékozására pedig újra a visszafogottság jellemző – meséli –, melyben a praktikumot tartják szem előtt az osztályok. Leggyakrabban ajándékutalvánnyal köszönik meg a diákok az oktató-nevelő munkát. De nem ám csak a diákok törekszenek az emlékezetes búcsúra, hanem az osztályfőnökök is – teszi hozzá. A ballagó osztályát szinte minden pedagógus vendégül látja a ballagás alkalmából. Van, aki vacsorával, más kerti partival vendégeli meg hajdani diákjait, ahol kedélyesen emlékeznek vissza a középiskolás évek vidám, vagy éppen kínos pillanataira. Az elmúlt évtizedek alatt azonban nemcsak a pedagógusoknak szánt ajándékok változtak, hanem a ballagó diákok számára is más-más emlékekkel kedveskedtek a szülők a jeles nap alkalmából.

GYŰJTENEK, TERVEZNEK

– Az osztálypénzt már első osztálytól kezdve gyűjtjük, azért, hogy ne legyen egyszerre megterhelő a pénztárcánknak. Még nem döntötték el a gyerekek, hogy mit szeretnének venni az osztályfőnöküknek, ami azonban már bizonyos, hogy minden tanár, aki tanította őket, kap valamit – mondta el az egyik anyuka.

– Még nagy a csend, nem beszéltünk arról, hogy mit vegyünk a tanárainknak. Ami biztos, hogy az osztályfőnökünk drágább ajándékot fog kapni, a többi tanárnak pedig valószínűleg virágot fogunk adni – mondta el a végzős Melinda.

Sipos Marianna